Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Túl sok rákot okoznak a fertőzések

2012.05.09. 10:54

Minden hatodik rákos megbetegedést olyan fertőzés okoz, amely nagyrészt elkerülhető vagy kezelhető lehetne. A témában a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmány szerint 2008-ban világszerte 7,5 millió ember halt meg rákban. A halállal végződő esetekből 1,5 millió olyan tumorra vezethető vissza, amelyet gyomorbaktériumok, humán papilloma vagy hepatitiszvírusok, illetve egyéb kórokozók idéztek elő.

„A bizonyos vírusok, baktériumok és paraziták által előidézett fertőzések világszerte a rák leggyakoribb, de elkerülhető okozói" – írják a tanulmány szerzői. Évente újabb kétmillió rákos megbetegedést okoznak fertőzések, ezen esetek mintegy nyolcvan százalékát szegény országokban regisztrálják a kutatás szerint.

A tanulmányt az Egészségügyi Világszervezethez tartozó International Agency for Research in Cancer készítette Lyonban. Catherine de Martel és Martyn Plummer szakértők számos adatot elemeztek, többek között 184 országban kezelt több mint 27 rákfajta statisztikáit. A két kutató becslése szerint a világ rákbetegségeinek mintegy 16 százalékát fertőzés okozza. A szegényebb országokban felfedezett betegségek aránya pedig (22,9 százalék) háromszor nagyobb, mint a fejlett ipari országokban mért 7,4 százalék.

Az olyan megelőző intézkedések, mint az oltások, a biztonságosabb injekciózási technikák és a baktériumok elleni szerek jelentős eredményeket érhetnek el a rák elleni harcban – vélik a tanulmány szerzői. Elsősorban a humán papilloma vírus (HPV), a Helicobacter pylori baktérium és a hepatitisz B, illetve C vírus (HBV és HCV) által előidézett fertőzések kerülhetőek el és kezelhetőek. Ez a négy fertőzéstípus együttesen évente 1,9 millió rákbeteg halálért felelős – elsősorban gyomor-, máj- és méhnyakrákot okozhatnak.

„Mivel  hatásos és viszonylag olcsó HPV és HBV elleni oltóanyagok váltak elérhetővé, a különösen hátrányos helyzetű országok egészségügyi rendszere támogathatná ezek széleskörű elterjesztését" – vonta le a következtetést Goodarz Danaei, a bostoni Harvard Egyetem kutatója. A fertőzések által előidézett rákos megbetegedések száma 1990 óta félmillióval növekedett, de az összes rákos esethez képest mért aránya – 16-18 százalék – nem változott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!