Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Napenergiával működő bionikus szemet fejlesztettek ki

2012.05.15. 16:11

A látássérült páciens szemének ideghártyája alá beültetett implantátumok energiaellátását jelenleg elemekkel oldják meg. A Nature Photonics című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertetett új eszközhöz speciális szemüveget használnak arra, hogy a közeli infravörös fénysugarakat a szembe juttassák. Ez a fény ellátja energiával az implantátumot, és elküldi a szembe a látáshoz szükséges információkat is.

Egyes szembetegségek következtében elpusztulhatnak a szem fényérzékelő sejtjei, ami végül vaksághoz vezet. A szem ideghártyája alá beültetett implantátum stimulálja a szem hátulján lévő idegeket, ami a páciensek egy részénél javítja a látást.

Retinaimplantátum beültetése után van két brit férfi, akik a beavatkozás előtt teljesen vaknak számítottak, azóta viszont érzékelik a fényt, és látnak árnyakat. Az ideghártyájuk alá ültetett csip energiával való ellátásához azonban egy elemet is el kellett helyezni a fülük mögött, amelyet vezeték köt össze a csippel.

Az egyetem kutatóinak újítása finomította a módszert, szükségtelenné tette a bonyolult elektronikát és huzalozást, hiszen retinaimplantátumuk napelemhez hasonlóan működik.