Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Elhízik, aki össze-vissza eszik

2012.05.18. 13:31

Egérkísérletek eredménye arra utal, hogy a súlynövekedést nemcsak az határozza meg, hogy mit esznek a kisemlősök, hanem az is, hogy mikor eszik. A kísérletekben száz napig tartották normál vagy nagy zsírtartalmú étrenden a rágcsálókat. Egyesek éjjel és nappal, bármikor ehettek, míg mások a nap 24 órájából csupán egy nyolcórás szakaszban táplálkozhattak.

Kiderült, hogy a nagy zsírtartalmú diétán élő, szakaszosan etetett egerek kevesebb súlyt szedtek fel magukra, és kisebb volt májkárosodásuk mértéke is, mint azoké az állatoké, amelyek egész nap hozzáfértek az élelemhez. Az időmegszorítással etetett egereknél jobb volt a tápanyagok hasznosítása, a glükóztoleranciájuk és általánosságban jobbak voltak a metabolikus egészségükre vonatkozó jelzőszámok.

Minden egércsoport ugyanazt az eleséget kapta és ugyanakkora mennyiségben - hangsúlyozták a Cell Metabolism című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Megumi Hatori és kutatótársai a La Jolla-i Salk Intézetből úgy vélik, hogy felborítja az egerek anyagcsereciklusát, ha a nap bármely szakában ehetnek.

Hasonlít ez ahhoz, amikor nem éjszaka alszunk és nem nappal vagyunk ébren, hanem össze-vissza a nap folyamán – idézte a Scientific American című ismeretterjesztő portál. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy eredményük az ember anyagcseréjére is érvényes lehet, ami azt jelenti, hogy érdemes ellenőrzésünk alatt tartani azt is, hogy mikor eszünk, nem csak azt, hogy mit.