Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Kivették a marihuánából az élvezetet

2012.05.31. 15:01

Izraeli kutatóknak sikerült olyan kannabisz növényt termeszteniük, amely nem okoz feldobódást, így pusztán orvosi céllal, fájdalomcsillapítóként használható – adta hírül a Maariv izraeli napilap. A beszámoló szerint ez a növény ugyanúgy néz ki, mint a régi, olyan az illata és íze is, de nem váltja ki mindazokat az érzéseket, amelyeket általában a marihuána szívásához szokás kapcsolni, és amelyek a THC, a tetrahidrocannabinol nevű vegyület hatásához köthetők.

„Sok páciensünk, aki kipróbálta az új növényt, visszajött, és azt mondta, őt becsapták, és azt feltételezte, hogy placebót kapott” – idézte fel a fajta kifejlesztését elvégző Tikkun Olam cég fejlesztési vezetője.

Miközben a termelődő THC mennyiségét csökkentették, egy másik hatóanyag, a CBD (cannabidiol) szintjét növelték az új növényben. Erről az anyagról korábban kimutatták, hogy enyhíti az előrehaladott cukorbetegek fájdalmait, és többféle pszichiátriai zavar esetében is könnyíti az érintettek szenvedéseit. A tesztekben az új növény alkalmazói teljesen józanok maradtak, és nem jelentkezett náluk evési kényszer sem, ami megszokott jelenség a marihuánát szívóknál.

Izraelben a jogszabályok csak orvosi célra engedélyezik a marihuána használatát, így ezt az újítást is csak ilyen céllal tesztelhetik. Az Izraeli Rákszövetség és a Sheba Orvosi Központ adatai szerint mintegy hatezer, különböző betegségekben szenvedő izraelinek engedélyezték eddig az orvosi marihuána alkalmazását.