Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Modellezték az étcsoki érvédő hatását

2012.06.01. 16:04

Ausztrál kutatók matematikai számításokkal modellezték az érvédő hatást, amelyet tíz éven át tartó napi rendszerességű étcsokoládé-fogyasztás eredményezhet. A hosszú távú egészségügyi hatást 2013, metabolikus szindrómával élő ember mért egészségügyi adataiból kiindulva egy matematikai modell segítségével jósolták meg a melbourne-i Monash Egyetem kutatói Christopher Reid vezetésével.

Megállapították, hogy tíz év leforgása alatt 10 ezer emberre vonatkoztatva 70-nel lenne kevesebb a nem halálos és 15-tel a halálos szívrohamok és szélütések száma, ha minden egyes ember minden nap megenné a kis adag minél sötétebb étcsokit.

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy az egészségvédő hatáshoz legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú csokoládé szükséges. A tej- és a fehér csokoládét nem találták védő hatásúnak, vélhetően jóval alacsonyabb antioxidáns-tartalma miatt.

Más szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendszeres csokievésnek - még akkor is, ha magas kakaótartalmú típusról van szó - káros következményei is lehetnek, mert felesleges cukrot és kalóriát is bejuttat az egyébként is túlsúlyos és csökkent glükóztoleranciájú emberek szervezetébe.  • Vennék
  • Hírek