16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Kipróbálják az első Parkinson-vakcinát

2012.06.05. 17:01

Megkezdte Bécsben a világ első Parkinson-vakcinájának klinikai tesztjeit az Affiris osztrák biotechnológai vállalat. A PD01A jelű vakcinajelöltet az 1-es klinikai fázisban 32 Parkinson-kóros páciensen akarják letesztelni. A kipróbálás ezen szakaszának az a célja, hogy a vakcina biztonságosságáról és tolerálhatóságáról adatokat szerezzenek.

Az oltóanyag az alfa-szinuklein nevű fehérje ellen hat, amelynek az agyban történő felhalmozódását tartják felelősnek a Parkinson-kór kialakulásáért. A vakcina támogatja az immunrendszert a káros fehérje lebontását segítő antitestek termelésében. Walter Schmidt, az Affiris igazgatója kiemelte, hogy világszerte most először alkalmaznak immunoterápiát a Parkinson-kór kezelésére. Az oltóanyag kidolgozását – egyetlen projektként az Egyesült Államokon kívül – 1,5 millió dollárral támogatta a Michael J. Fox Alapítvány is.

A Parkinson-kór neurológiai betegség, amely a központi idegrendszert érinti, remegést és a motoros funkciók zavarát okozza. Mindeddig a Parkinson-kórnak csak a tüneteit kezelték, a dopamin nevű ingerületátvivő anyagot próbálták helyettesíteni, ám ez nem lassította a betegség lefolyását. A kór főként az ötven év felettieket veszélyezteti, de a fiatalabbakat is sújthatja. Michael J. Fox amerikai-kanadai színészt 30 éves korában diagnosztizálták Parkinsonnal.  • Tippek
  • Hírek