Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Rákkockázatot növel a gyermekkori CT-zés

2012.06.07. 13:13
A több CT-vizsgálaton átesett gyerekek körében a későbbiekben kissé nagyobb kockázattal jelentkezett agydaganat és leukémia - közölte a The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport.

A komputer tomográfos képalkotó berendezések, a CT-k az utóbbi 30 évben terjedtek el az orvosi diagnosztikában. Gyerekeknél általában fej-, nyaki-, illetve gerincvizsgálatokat végeznek vele sérülések vagy neurológiai rendellenességek gyanúja esetén.

Egy nemzetközi kutatócsoport 180 ezer, 22 évnél fiatalabb páciens adatait elemezte, akik 1985 és 2002 között brit kórházakban CT-vizsgálaton estek át. A páciensek nyomon követése 2008-ig tartott. Eddig az időpontig 74 fiatalnál diagnosztizáltak leukémiát és 135-nél találtak agydaganatot.
Összehasonlításukban a kutatók a kapott sugárdózis nagyságát vették alapul. Az egyes testrészek – így az agy vagy a csontvelő – által elszenvedett sugármennyiség ugyanis függ a páciens életkorától és testméreteitől is.

„A CT-vizsgálatok nagyon hasznosak, ugyanakkor viszonylag nagy sugárdózist jelentenek a röntgenfelvételekhez képest" – közölte Mark Pearce kutatásvezető, a Newcastle-i Egyetem munkatársa sajtótájékoztatóján.

Elemzésük eredménye szerint az agytumor kockázata megháromszorozódott azoknál a gyerekeknél, akik két-három CT-vizsgálaton estek át, a leukémia kockázata pedig öt-tíz CT-vizsgálat után emelkedett háromszorosára. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kockázat abszolút értéke még így is alacsony maradt, mivel ritkán előforduló betegségekről van szó. Például a leukémia kockázata gyerekeknél körülbelül 1 a 2000-ből, így a többszöri CT-vizsgálat is csak annyira növeli a kockázatot, hogy az nagyjából 1 a 600-hoz lesz.

A kutatók emlékeztetnek arra is, hogy a korszerű CT-berendezések 80 százalékkal alacsonyabb sugárzást bocsátanak ki, mint a régebbi készülékek, amelyek a vizsgált időszakban üzemben voltak.