Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Kockázatos a hormonális fogamzásgátlás?

2012.06.15. 17:31

Az eddigi legnagyobb létszámú, 1,7 millió nő adatait elemző követéses tanulmány szerint a hormonális fogamzásgátlók némiképp növelik a szélütés és a szívroham kockázatát. A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány eredménye szerint a hüvelyi gyűrűket és a hormontartalmú bőrtapaszokat használó nőknél emelkedett jelentősebben a szélütés kockázata. Az elemzés dán szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ilyen fogamzásgátlókat alkalmazó nők egyéni kockázata, főként a fiatal nőknél, így is nagyon alacsony, és a nem kívánt terhesség jóval nagyobb kockázatot hordoz.

Ojvind Lidegaard, a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa és kutatócsoportja 1,7 millió, 15 és 49 év közötti dán nő adatait elemeztet. A kockázatértékelési elemzésbe bevont nők egyikének sem volt korábban szívbetegsége vagy rákos daganata. Az 1995-ben kezdődött követéses vizsgálat 15 éven át tartott. A kockázati faktor egyénenként igen alacsonynak bizonyult: évente 4700 nőből 1-et ért szélütés és 9900-ból csupán 1 kapott szívrohamot. A kombinált, ösztrogént és progesztint is tartalmazó tablettákat szedő nőknél nagyobb volt a szélütés és a szívroham kockázata, mint azoknál, akik nem használtak hormonális fogamzásgátlást.

Idősebbek ne kezdjék el

Nem tapasztalták a szélütés és szívroham kockázatának az emelkedését azoknál, akiknek bőr alá beültetett implantátuma vagy méhbe felhelyezett fogamzásgátló eszköze csak progesztin hormont tartalmazott. A hüvelyi gyűrűt használó dán nőknél mintegy 2,5-szer volt nagyobb a szélütés kockázata azokhoz képest, akik nem alkalmaztak hormonális fogamzásgátlást. A bőrtapaszokat használó nőknél hasonló eredmények adódtak, ám ez az alcsoport nem volt elég nagy méretű ahhoz, hogy statisztikai következtetéseket lehessen levonni belőle.

Lidegaard felhívta rá a figyelmet, hogy a kockázat mértéke az életkortól függ, ezért egy, a húszas éveiben járó nőnek vélhetően érdemes a hormonális fogamzásgátlás mellett döntenie, később, főként a negyvenes éveiben azonban már nem érdemes tovább növelnie a kockázatot. Érdemes megjegyezni, hogy a hormonális fogamzásgátló használatának abbahagyása után minden életkori csoportban olyan szinten lecsökkent a szélütés és a szívroham kockázata, mintha sosem alkalmaztak ilyen típusú fogamzásgátlást.