Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A túlnépesedés mellett az elhízás is gond

2012.06.18. 09:38

Nem feltétlenül a túlnépesedés az egyetlen tényező, ami komolyan megnehezíti majd az élelmiszertermelés és -ellátás helyzetét a jövőben. A londoni Higiéniai és Trópusi betegségek Intézet kutatói szerint a népesség fokozódó elhízása legalább akkora gondot okoz, mint az, hogy mára 7 milliárdnál is többen élünk a bolygón.

A Föld lakosságának testtömege jelenleg 287 millió tonna, ebből 15 millió írható a túlsúly, 3,5 millió pedig a kóros elhízás számlájára. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050 körül 2,5 milliárd emberrel lesz több a földön, a londoni kutatók szerint az ehhez a riasztó számhoz tartozó erőforrásigényt növeli majd tovább az elhízott emberek aránya. A WHO adatai alapján az emberiség felnőtt részének súlyátlaga 2005-ben 62,5 kilogramm volt, ám világszinten elég nagy a szórás: egy átlag amerikai felnőtt például 81 kilogramm, egy átlag európai 70,8 kilogramm volt, míg az ázsiai átlag alig 57,7 kg.

Érdekes továbbá, hogy míg Észak-Amerikában az emberek háromnegyede, Európában pedig több mint fele számít túlsúlyosnak, Ázsiában a népesség alig negyede küzd hasonló problémákkal. A kutatók szerint ha az észak-amerikai testtömegindex lenne az átlag, a Föld népessége 50 millió tonnával nyomna többet.