A kutyatartás véd az asztma ellen

2012.06.20. 10:34

A kutyát tartó háztartásokban a por véd bizonyos meghűléses betegségeket okozó vírusokkal való megfertőződéstől – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók egerekkel végzett kísérletek során.

Az RSV (Respiratory syncytial virus), a csecsemőkben és kisgyerekekben előforduló alsó légúti vírusfertőzés gyerekkorban megnöveli az asztma kialakulásának kockázatát. A kisgyerekek gyakran szenvednek RSV-fertőzésben. A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Kei Fudzsimara és kollégái kutyát tartó és kutya nélküli háztartások porával kevert táplálékot adtak egereknek. A vizsgálatból kiderült, hogy az ebek lakta lakásokból származó por csökkentette az egereknél az RSV-fertőzés lehetőségét.

A kísérlet során megváltozott a gyomorban lévő baktériumok összetétele. A tudósok feltételezése szerint a kutyás háztartások porában lévő mikrobák a rágcsálók gyomor- és béltraktusában előrenyomulnak, és így mobilizálják az immunrendszert. A szakértők következtetése szerint ez az immunreakció védi meg a szervezetet az RSV-től.

A kutatók kedden, San Franciscóban, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság ülésén mutatták be tanulmányukat.  • Hírek
  • Hírek