Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Nem érdemes cinket szedni megfázásra

2012.06.20. 11:06

Kanadai kutatók szerint cink szedésével alig rövidíthető le a megfázás időtartama, és a szer bevétele gyakran mellékhatásokkal is jár. A téli influenzaszezon táján világszerte sokan szednek mindenféle reklámozott gyógyszert, így cinket is a megfázásos panaszok enyhítésére. A kutatók áttekintették azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek a meghűlés gyógyulásának időtartamát mérték cinket tartalmazó gyógyszerek szedése esetén, vagy anélkül.

Michelle Science és munkatársai összeszedték a világ orvosi szakirodalmából azt a 17 dolgozatot, amelyek megfelelő módszerekkel végzett vizsgálatok voltak. Ezek véletlenszerű kiválasztással történtek, 2121 megfázásos beteg megfigyelésével. A páciensek életkora egy évtől 65 esztendeig terjedt és a kutatók azt mérték, hány napig voltak a megfázásnak tünetei.

Voltak megfigyelések, hogy cink adása csökkenti a megfázás tüneteit és így számos gyógyszercég hozakodott elő különféle, cinket tartalmazó tablettával, kanalas orvossággal, de a szakembereket az eddigi közlemények nem győzték meg. A kanadai munkacsoport leszögezte, hogy igen nehéz volt a vizsgálatok különböző módszerei alapján egységes véleményt kialakítani.

A gyerekek csoportjában semmiféle mérhető különbség nem volt a cinkkel kezelt, illetve ilyen készítményt nem szedő betegek tüneteinek időtartama között. A felnőtteknél a cink két-három nappal lerövidítette ugyan a meghűlés időtartamát, de más kellemetlenségek jelentek meg. A cink bevétele gyakran mellékhatásokkal járt: kellemetlen ízérzést vagy hányingert okozott. Az orvosok szerint mérlegelni kell, hogy érdemes-e a kicsit rövidebb ideig tartó nátha és köhögés végett a kellemetlen mellékhatásokat vállalni. A tanulmányt a Kanadai Orvosszövetség hetilapja közölte.