Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

A Science is közölt egy mutáns madárinfluenzáról szóló tanulmányt

2012.06.22. 11:54

A bioterrorizmus kockázatáról szóló több hónapos nemzetközi vita után az amerikai Science tudományos folyóirat pénteki számában közzétette azokat a kutatási eredményeket, amelyek megmutatták, hogy egy mutáns madárinfluenza-vírustörzs terjedhet emlős állatok és vélhetően emberek között is.

A dolgozat részletezi, hogy a Ron Fouchier által vezetett, a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjában működő laboratórium kutatói miként hoztak létre egy H5N1 madárinfluenza-vírustörzset, amely vadászgörények között levegőben terjedve fertőzést okozott.

A Nature brit tudományos folyóirat a múlt hónapban közölte az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen működő, a japán Kavaoka Josihiro vezette kutatócsoport madárinfluenzáról szóló tanulmányát a témában, amelyet előtte hónapokig visszatartottak az amerikai kormány azon aggodalmai miatt, hogy a biológiai fegyverviselést hirdető terroristák visszaélhetnek a benne szereplő adatokkal.

Az amerikai kormány biológiai biztonságért felelő tudományos tanácsadó testülete, az NSABB decemberben kért meg két vezető tudományos lapot – az amerikai Science és a brit Nature magazint –, hogy mellőzzék a kutatási részletek közlését a laboratóriumban génmérnökséggel létrehozott, emlősök között is terjedő mutáns madárinfluenza-vírusról, megakadályozandó, hogy azt ártó szándékkal elő tudják állítani. A tanácsadó testület azonban április elején, a dolgozatokat jegyző holland és amerikai kutatócsoport átdolgozott tanulmányainak áttekintése után úgy döntött, hogy jelenlegi formájában közzé kellene tenni a mutáns influenzavírusokkal kapcsolatos két tanulmányt.

Az amerikai kormány által támogatott két kutatócsoport – a hollandiai és az amerikai – laboratóriumban genetikai módosítással olyan mutáns H5N1 vírust hozott létre, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. A madárinfluenza-vírus vad törzsei embert nagyon ritkán, csak a szárnyasokkal való együttélés során fertőznek meg, emberről emberre ezek a vírusok nem terjednek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint 606 madárinfluenzás esetről és 357 halálozásról tud 2003 óta. „A vírus nem ölte meg a vadászgörényeket, amelyeket aeroszolos úton megfertőzött" – emelte ki Fouchier, aki többször hangsúlyozta már, hogy kutatásai veszélyeit eltúlozta a média.

A holland kutatócsoport azt bizonyította be, hogy a H5N1 vírus az emberi influenzafertőzés modellezésére szolgáló vadászgörények között igen kevés, már öt mutációt követően a levegőben terjed. A H5N1 anélkül hozott létre fertőző mutáns vírustörzset, hogy más influenzavírussal keveredett volna.