Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A szüléstől rettegők hosszabban vajúdnak

2012.06.27. 14:13

A szüléstől félő, ideges nők hosszabban vajúdnak, mint azok a kismamák, akik kevésbé tartanak az eseménytől. A rettegőknek átlagosan másfél órával tovább tart, hogy megszüljék gyermeküket – állítják az Oslói Egyetem tudósai. Az ok szerintük az lehet, hogy a szorongó nők szervezete több adrenalint termel, ami akadályozza méhizomzatuk megfelelő összehúzódásait és a magzat kinyomását.

Míg egy félős nő átlagosan 8 órát vajúdik, addig egy olyan, aki nem tart különösebben a szüléstől, 6 és fél óra alatt világra hozza gyermekét. A pontos átlagkülönbség 92 perc. A kutatók több mint kétezer állapotos nővel töltettek ki pszichológiai tesztet, mindannyian terhességük 32. hetében jártak és első gyermeküket várták. Az eredmény alapján 7,5 százalékukat osztályozták egyértelműen szüléstől rettegőnek – jóllehet a nők ötöde fél a szüléstől.

Náluk gyakrabban volt azután szükség epidurális érzéstelenítésre és császármetszésre. Megmutatkozott az is, hogy a félősebbek kevésbé hajlamosak konzultálni a bábákkal gondjaikról, így a segítség is mindig kissé késve érkezik. „Fontos megjegyezni, hogy a szüléstől félő nők nagy hányada gond nélkül világra hozza gyermekét" – idézte Samantha Salvesen Adamsot, a kutatás vezetőjét a Daily Mail című brit lap.