Az alváshiány gyengíti az immunrendszert

2012.07.02. 16:28

Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai igénybevételnek – állapították meg holland kutatók a Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A vizsgálatba bevont férfiakat 29 órán át nem hagyták aludni, miközben többször mérték vérükben egy fehérvérsejttípus, a granulociták számát. Az immunrendszer ezen sejtjeinek vérbeli szintje napközben változik, sőt meghatározott napi ritmusa van. Ez a ritmus azonban az alvásmegvonás következtében elveszett.

A tanulmány teljes időtartama 48 óra volt, ez alatt három óránként vettek vért a résztvevőktől, és mérték fehérvérsejtjeik számát friss állapotban, majd a 29 órás alvásmegvonás közben és után is.
Az alvászavarok miatti alváshiányt összefüggésbe hozták már több testi állapot kialakulásával, így az elhízással, olyan krónikus betegségekkel, mint a diabétesz, valamint a mellrákkal. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az immunrendszer változásai miként befolyásolják e betegségek kifejlődését.  • Hírek
  • Bankszámla