Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Biztonságos az embriók genetikai szűrése

2012.07.04. 13:07

Teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés, amikor a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján.

A beültetés előtti genetikai diagnózissal (PGD) meghatározható, hogy fennáll-e egyes örökletes betegségek - például a cisztás fibrózis - veszélye a megtermékenyítés után néhány osztódással kialakult nyolcsejtes embriónál. A vizsgálat segít eldönteni, hogy folytassák-e a termékenységi kezelést. Korábban voltak kételyek azzal kapcsolatban, hogy a módszer kellően biztonságos-e a születendő gyerek szempontjából - a most ismertetett, eddigi legátfogóbb tanulmány azonban azt mutatja, hogy a PGD teljesen biztonságos.

Miután az anyától levett petesejtet a termékenységi klinikán megtermékenyítik az apától származó hímivarsejttel, a megtermékenyített sejt osztódni kezd. Három nap elteltével az embrió általában nyolc sejtből áll, ilyenkor emelnek ki egyetlen sejtet a genetikai vizsgálat céljára. Ezzel mintegy száz örökletes betegség jelenlétét ellenőrizhetik. Ha a vizsgálat nem jelzi betegségre utaló gének jelenlétét, akkor a visszamaradt, továbbra is osztódó embriót beültetik az anya méhébe.

A Brüsszeli Szabad Egyetem klinikáján mára már évente 600 ilyen genetikai tesztet végeznek. A klinika munkatársai tanulmányukban 995, ezzel az eljárással 1993 és 2008 között született baba adatait összesítették. A gyerekeknél a kis súllyal való születés, a koraszülöttség, a veleszületett hibák és az újszülött kori halálozás kockázata semmivel nem tért el a többi lombikbébinél tapasztalt kockázattól.

"Az embrióbiopszia nincs káros hatással az újszülött PGD-gyerekek egészségére. Fontos, hogy a szülők tudják: a PGD biztonságos módszer" - mondta Sonja Desmyttere kutatásvezető. Mint hozzátette: a gyerekek egészségi állapotát továbbra is nyomon követik.