11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 2
Mexikó 0

Hideg sör helyett meleg zöldségleves

2012.07.07. 11:39
Kánikula idején tanácsos elkerülni a vízhajtó hatású alkoholos italokat és a kávét; nagy melegben ezeket akkor sem szerencsés fogyasztani, ha jólesőnek tűnnek. A folyadékbevitelre mindig ügyeljünk; naponta legalább két-két és fél liter víz fogyasztása javasolt. A lédús zöldségek és gyümölcsök hőség idején szintén elősegítik a folyadékpótlást.

Kánikula idején nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát. A kisgyerekekre és az idősekre kiemelt figyelmet kell fordítani, mert ők nem, vagy csak nehezen tudnak magukról gondoskodni. Amikor szomjasnak érzik magukat, az már egy késői jel, és gyakran akkor sem isznak, nem szólnak, hogy valaki adjon nekik inni.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

A folyadékszükséglet jelentősen függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, a külső hőmérséklettől, valamint a hányással, illetve hasmenéssel járó állapotoktól. Az életkor és a testsúly függvényében meghatározható, hogy normális igénybevétel esetén kinek mennyi folyadékra van szüksége.

 ÉLETKOR  AJÁNLOTT FOLYADÉKMENNYISÉG
1-6 hónapos korig 100-190 mililiter / kg
6-12 hónapos korig 0,8-1 liter
1-2 éves korig 1,1-1,2 liter
2-3 éves korig 1,3 liter
4-8 éves korig 1,6 liter
9-13 éves korú fiúknál 2,1 liter
9-13 éves korú lányoknál 1,9 liter
14 év felett 2-2,5 liter

Egy másik, könnyen megjegyezhető számítás szerint 10 kilogrammonként 0,4 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, tehát egy hetvenkilós embernek naponta 2,8 liter folyadékot kell elfogyasztania.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint ez a folyadékmennyiség nemcsak a vízfogyasztásból ered, hanem beletartozik a napközben elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök nedvtartalma is. A leves gyümölcsök – például a görögdinnye és a sárgadinnye – rendszeres fogyasztása elég folyadékot biztosít ahhoz, hogy ezeken felül már csak két-két és fél liter vízre legyen szüksége egy hetvenkilós embernek. A hőmérséklettel egyenes arányban a folyadékbevitel szintje megemelhető; Miháldy szerint ennél többet is ihatunk, de kevesebbet nem ajánlott.

Hot Space

A folyadéknak nem feltétlenül kell hidegnek lennie, hogy hűsítő hatású legyen. Praktikus, ha kánikulában folyadékpótló, nem zsíros alapú, kellemesen meleg zöldséglevest eszünk, esetleg csirke- vagy pulykahússal – ez könnyű étel, mégis biztosítja a szervezet számára a szükséges fehérjét és energiát. Szintén tanácsos könnyebb salátákat fogyasztani, sok paradicsommal, egyéb nyers zöldséggel, natúr hússal, fetasajttal, vagy mozzarellával – ezek üdítő hatásúak és könnyen emészthetők, így nem terhelik a szervezetet.

Arra a kérdésre, hogy a melegebb italok fogyasztását miért javasolják kánikulában, Miháldy elmondta, hogy a szervezet alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Míg télen azért érdemes forró teát inni, mert átmelegít, nyáron a meleg folyadékkal a külső hőmérsékletet közelíthetjük a szervezet belső hőmérsékletéhez, így nem érezzük nagynak a kettő közti különbséget. Ugyanezért nem szerencsés az sem, ha a légkondicionálót túl hidegre állítjuk, mert a szervezet rosszul viseli a nagy hőingadozást.

Só must go on

Mivel sokan isznak jeges folyadékot nagy melegben, ez azonnal izzadást eredményez, ez pedig a szervezet sóháztartását is befolyásolja. Vajon kell-e külön gondoskodni a sópótlásról? A férfiak naponta átlagosan 18, a nők 14 gramm sót juttatnak a szervezetükbe – a napi 3-5 gramm helyett –, de ezt már az ételek fogyasztásával is biztosíthatjuk. Normális táplálkozással és rendszeres vízfogyasztással tehát kompenzálható az elvesztett sómennyiség; az ételt vagy az ivóvizet csak azoknak érdemes megsózniuk, akik extrém megterhelésnek vannak kitéve, például sportolnak vagy fizikai munkát végeznek.

Az ásványvizek sótartalma az összetevőket feltüntető címke alapján határozható meg, az ásványvíz nátriumtartalmát: 2,5-tel kell szorozni, hogy megállapíthassuk, mennyi sót tartalmaz a víz.

Az alkohol és a koffein fogyasztása nem javasolt; mindkettőnek vízelvonó hatása van, így nagy melegben inkább árthat, mint használhat. Miháldy figyelmeztet, hogy bár a sör és a fröccs hűsítő hatása kánikulában jólesően hathat, ne ezek legyenek a folyadékpótlás elsődleges forrásai.  • Hírek
  • Bankszámla