Jót tesz az algakivonat a koleszterinszintnek

2012.07.09. 16:14

Állatkísérletek során az algakivonat megemelte a védő, HDL-koleszterin szintjét, ami azt jelenti, hogy hatékony szer lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A Wayne Állami Egyetem munkatársai a ProAlgaZyme elnevezésű algakészítmény hatását tesztelték egereken, amelyek ivóvízéhez adagolták a folyékony szert.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy az algakivonatot fogyasztó állatok vérében emelkedett a HDL-koleszterin szintje, sőt a koleszterin szállítási folyamataiban részt vevő gének kifejeződése, aktivitása is megváltozott. A jelenleg használt gyógyszerek, például a sztatinok, valamint a javasolt étrendi szabályok is az ártó koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének csökkentését célozzák meg, miközben kevés figyelem fordul a védő koleszterin szintjének az emelésére.

Smiti Gupta, a kutatás vezetője a Sciencedaily tudományos ismeretterjesztő portálnak nyilatkozott a kísérleti eredményekről. Az algakivonattal a jó koleszterin szintjét lehetne növelni, azt azonban, hogy a szer pontosan hogyan, milyen biológiai útvonalon keresztül hat az embereknél, és kellően biztonságos-e, a későbbiekben még vizsgálni kell.  • Hírek
  • Hírek