Friderika
9 °C
18 °C

Szintetikus fehérjével az influenza ellen

2012.07.09. 15:03

Két órán belül aktiválja a veleszületett immunrendszert egy, az oltásokban hatásjavító szerként már használt szintetikus fehérje, így alkalmazása segíthet megelőzni az influenzás tünetek megjelenését – állapították meg amerikai kutatók. A PLoS ONE című tudományos online folyóiratban közzétett tanulmány eredménye azt mutatja, hogy az EP67 jelű szintetikus fehérje alkalmazása után a kísérleti egereken sokkal enyhébben jelentkeztek a betegség tünetei, a halálos dózisú vírussal megfertőzött állatok pedig életben maradtak.

A San Diegó-i Állami Egyetem kutatói Joy Phillips vezetésével vizsgálták, hogy az egyébként az influenza elleni védőoltásokban adjuvánsként (hatásjavító szerként) jelen lévő fehérje milyen hatást vált ki. A fehérjét a vírussal való találkozást követő 24 órán belül adagolták a kísérleti egereknek. Kiderült, hogy a szer nagymértékben aktiválja az állatok veleszületett immunrendszerének elemeit, így az influenzavírusokkal való találkozást követően szinte azonnal reagált testük a fenyegetésre, jóval gyorsabban, mint az egyébként teszi.

A Sciencedaily tudományos hírportálnak nyilatkozó kutatók szerint a szer nem csak az influenzavírussal szemben tud hatékonyan fellépni. Mivel az EP67 nem az vírust támadja meg, hanem az immunrendszert aktiválja, ezért többféle vírussal szemben is hatékonyan alkalmazhatják a jövőben.