Hatékony a cukorbetegség új immunterápiája

2012.07.10. 11:22

Állatkísérletekben hatékonynak bizonyult az 1-es típusú cukorbetegség új immunterápiája. A kísérletet végző amerikai kutatók a Diabetes című szakfolyóiratban számoltak be az eredményeikről; elmondásuk szerint az alkalmazott antitestek hatására gyorsan visszaállt az egerek egészséges állapota.

Az 1-es típusú, gyerekkorinak is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelyben a test saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. Az immunrendszer T-sejtjeire szüksége van szervezetnek, hogy védekezni tudjon különböző kórokozók, a baktériumok és a vírusok ellen. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők testében azonban a T-sejtek kibújnak a szabályozás alól.

Hosszú távon is működik

Az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai olyan génmódosított egerekkel dolgoztak, amelyek az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegség tüneteit mutatják. A betegség kialakulása után az állatoknak befecskendezték az általuk kifejlesztett antitesteket, amelyek hatására immunrendszerük károsodása nélkül eltűntek a diabétesz tünetei.

Roland Tisch kutatásvezető és munkatársai új módszerükkel olyan immunterápiát kínálnak, amelyben a kóros folyamat az immunműködés romlása nélkül visszafordítható. A korábban mások által kipróbált immunterápiákkal az volt a gond, hogy nemcsak a renegát T-sejteket gyengítették le, hanem a normálisan működőket is, így a test immunfunkciói is gyengültek.

A Tisch csoportja által tanulmányozott antitestek azonban nem gyengítik le a T-sejteket: szelektíven kapcsolódnak a T-sejtek által termelt CD4 és CD8 jelű fehérjékhez, így nem rombolják szét magát a T-sejtet. Az új típusú antitestek használata után a friss diabéteszes egerek vércukorszintje 48 órán belül normalizálódott, és öt nap elteltével az állatok 80 százaléka egészséges volt. Tisch szerint a védőhatás nagyon gyorsan kialakul, és hosszú távon is működik.  • Hírek
  • Bankszámla