A vörös áfonya védi a húgyutakat

2012.07.10. 11:20

Tajvani kutatók számos korábbi tanulmány elemzésével megállapították, hogy a vörösáfonya – más néven tőzegáfonya – leve védi a húgyutakat a fertőzésektől. Egyes szakértők szerint a nők fele esik át életében legalább egyszer húgyúti fertőzésen, amely harmaduknál újra és újra kiújulhat. Ezért is fontos annak tisztázása, hogy a tőzegáfonya és a belőle készült termékek valóban segítenek-e a fájdalmas állapot megelőzésében.

A tajvani kutatók az úgynevezett metaelemzésben 13 korábbi, a vörös áfonya és a placebo hatását összehasonlító tanulmány adatait egyesítették, és tekintették át. Az átlagosan hat hónapig futó vizsgálatokba összesen 1616 embert vontak be Észak-Amerikában és Európában. Az eredmények azt mutatták, hogy a tőzegáfonyából készült termékek valóban hatékonyak voltak a húgyúti fertőzések elleni védekezésben, különösen a nőknél, és főként a kiújuló fertőzések megelőzésében. A kutatók az Archives of Internal Medicine című amerikai orvosi folyóiratban számoltak be eredményeikről.

A szakemberek úgy vélik, hogy a vörös áfonya vagy a belőle készült étrendkiegészítők fogyasztása egyértelmű előnnyel jár a húgyúti fertőzések nagyobb kockázatának kitett csoportokban. A Health Daily ismeretterjesztő portálnak nyilatkozó kutatók szerint ebeb a csoportba tartoznak a várandós nők, az idős emberek és azok, akiknek a veséje az átlagosnál alacsonyabb intenzitással működik.  • Tippek
  • Hírek