Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Alkohollal az ízületi gyulladás ellen

2012.07.11. 16:44

Svéd kutatók több tízezer nőt vizsgálva megállapították, hogy heti legalább három pohár alkoholos ital felére csökkentheti a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzétett eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a mértékletes alkoholfogyasztásnak egészségügyi előnyei lehetnek.

A reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor a test tévedésből saját ízületeit és szöveteit támadja meg. A betegség jóval nagyobb arányban jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál. Közrejátszanak benne örökletes tényezők, de környezeti okok, például a dohányzás is növelheti a kockázatát. Svéd kutatók szerint a betegség kialakulásának kockázatát felére csökkentheti, ha hetente három pohár alkoholtartalmú italt fogyasztunk.

A kutatók 34 ezer svéd nőt vontak be a kísérletbe, akik 1914 és 1948 között születtek. A kutatók 1987-ben és 1997-ben, két alkalommal gyűjtöttek adatokat a nők életmódjáról, benne alkoholfogyasztásukról, étrendjükről, dohányzási szokásaikról, fizikai aktivitásukról, végzettségükről és családi előtörténetükről. Ezután további hét évig követték nyomon egészségi állapotukat. Ebben az időben a 34 ezer nő közül kétszáznál alakult ki reumás ízületi gyulladás.

Az elemzésből kiderült, hogy azoknál, akik mindkét felmérés időpontjában hetente legalább három adag alkoholos italt ittak, 52 százalékkal ritkábban jelent meg a betegség azokhoz képest, akik nem ittak alkoholt. A kapcsolat attól függetlenül állt fenn, hogy milyen típusú alkoholt ittak a nők. A tanulmányban egy adag alkoholos italnak számított egy korsó sör, másfél deciliter bor vagy fél deci tömény. Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány nem ok-okozati összefüggést igazolt, hanem kapcsolatot állapított meg. A kutatók feltételezik, hogy az alkohol a gyulladásos folyamatban szerepet játszó fehérjék termelődését csökkentik, de a pontos ok még tisztázatlan.



  • Bérelnék
  • Hírek