Plusz öt kilót jelenthet a leszokás

2012.07.11. 15:45

Átlagosan négy-öt kilogramm testsúlynövekedéshez vezet a dohányzásról való leszokás az első évben, ami jóval nagyobb súlygyarapodás, mint eddig hitték. A súlytöbblet legnagyobb része az első három hónapban rakódik le. A brit és francia kutatók tanulmányát a British Medical Journal online kiadásában közölték, ahol más szakemberek ezzel szemben éppen azt hangsúlyozták, hogy a dohányzásról való leszokás egészségügyi előnyei messze meghaladják a néhány kilónyi hízás kockázatát.

A tanulmányba bevont, nikotinpótlást nem alkalmazó emberek a leszokás első hónapjában átlagosan 1,1 kilogrammot szedtek magukra. A második hónap végére ez 2,3 kilogramm lett, a harmadik hónap végére 2,9, fél év elteltével 4,2, az első év végére pedig 4,7 kilogramm. Ez jóval nagyobb súlygyarapodás, mint a dohányzásról való leszokást propagáló füzetekben gyakran idézett 2,9 kilogramm - mutattak rá a tanulmány szerzői. A nők ráadásul egy felmérés szerint átlagosan csak 2,3 kilogramm hízást viselnének el a leszokás kedvéért.

Inkább a súlytöbblet, mint a halál

Korábbi kutatások igazolták, hogy a nikotin csökkenti az étvágyat, és gyorsíthatja az anyagcserét. A kutatók a most megjelent tanulmányukhoz 1989 és 2011 között az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában és Kelet-Ázsiában lefolytatott vizsgálatok eredményeit összesítették. Az adatbázisban csak a dohányzásról sikeresen leszokott emberek adatai szerepeltek. A testsúlyváltozás mértéke jelentősen szóródott: a dohányzásról leszokott emberek 16 százaléka fogyott, 13 százaléka viszont tíz kilogrammnál is többet szedett fel az első évben.

Szerkesztőségi cikkükben spanyol és ausztrál kutatók azt hangsúlyozták, hogy a dohányzás a korai halálozás vezető oka világszerte, és évente mintegy 5,1 millió ember haláláért felelős. A szakemberek írásukban azt is kiemelték, hogy nagyszámú tanulmány igazolta, hogy a kismértékű túlsúly kevésbé emeli a halálozási kockázatot, mint azt a dohányzás teszi.  • Hírek
  • Bankszámla