Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Akit anyatejjel tápláltak, könnyebben lesz mogyoróallergiás

2012.07.13. 11:44

Az életük első hat hónapjában kizárólag anyatejjel táplált gyerekeknél nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata - állítják tanulmányukban az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói. A Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 110 általános iskola 15 ezer diákját és szüleiket vonták be a felmérésbe.

A szülőktől arra kértek választ, hogy van-e gyereküknek mogyoróallergiája, és megkérték őket arra is, hogy idézzék fel, miként táplálták élete első hat hónapjában. Az elemzés azt mutatta, hogy másfélszer nagyobb volt a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiket kizárólag szoptatott az anyjuk az első hat hónapban.

A megállapítások alapján úgy tűnik, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen más folyadékot vagy ételt is kaptak csecsemőkorukban a szoptatás mellé, védettebbek lettek a mogyoróallergiával szemben. „Eredményeink újabb adalékkal szolgálnak ahhoz az állításhoz, hogy önmagában a szoptatás nem véd a mogyoróallergiától a gyerekeknél, sőt lehetséges, hogy hozzájárul ahhoz" - mondta Marjan Kljakovic, a tanulmány vezető szerzője.

A kutató szerint miközben jelenleg a csecsemő életének első hat hónapjában kizárólagos táplálásnak ajánlják a szoptatást, növekszik azoknak a tanulmányoknak a száma, amelyek felvetik, hogy maga a szoptatás is oka lehet a mogyoróallergia gyakoribbá válásának. „A halálos ételallergiás reakciók kétharmadának hátterében mogyoróallergia áll. Fontos megértenünk, hogy a táplálási szokásoknak milyen szerepe lehet ebben" - magyarázta Kljakovic.