Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Megöli a maláriát a génmódosított baktérium

2012.07.20. 11:10

Amerikai kutatók rájöttek, hogy egy szúnyog belében élő, megfelelően módosított baktérium megöli a halálos maláriát okozó parazitát, ráadásul semmilyen mellékhatása nincs a szúnyogokra és az általuk megcsípett emberekre sem. A génmódosított Pantoea agglomerans olyan fehérjéket választ ki, amelyek mérgezőek a maláriára, de nem veszélyesek a rovarokra vagy az emberekre.

A múltban olyan génmódosított szúnyogot akartunk létehozni, amely ellenáll a maláriának, de a baktérium módosítása egyszerűbb megközelítés  – mondta Marcelo Jacobs-Lorena, a tanulmány szerzője, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health professzora. A kutató szerint a módosított P. agglomerans 98 százalékos hatékonysággal gátolja a szúnyogban a legveszélyesebb malária-törzsek, ez emberre veszélyes Plasmodium falciparum és a rágcsálókra veszélyes Plasmodium bergheiby fejlődését. A hordozó szúnyogok aránya pedig 84 százalékkal csökkent.

Jacobs-Lorena szerint az emberek és a szúnyogok emésztőrendszerében egyaránt nagyon sokféle baktérium él, és bár legtöbbjüknek nem ismert a pontos funkciója, lehetőséget adnak leküzdeni a gyilkos kórt, amely évente 800 ezer ember életét követeli.  • Vennék
  • Hírek