Szívbajt okozhat a gyerekkori elhízás

2012.07.25. 17:04

A súlyos elhízás már gyermekkorban megterheli a szívet – állapították meg holland kutatók, akik az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban publikálták a témával foglalkozó tanulmányukat. A szívbetegségeket általában a középkorú népesség betegségeként tartják számon, de a figyelmeztető jelek már a 2-12 éves gyerekeknél is kimutathatók.

Az amszterdami Vrije Egyetem kutatói a holland gyermekgyógyászok szakmai kollégiumának 2005-2007 közötti adatait elemezték, a szívbetegségek figyelmeztető tüneteit keresve a súlyosan elhízott gyerekeknél. Egy kétéves esetében súlyos elhízásnak számít a 20 feletti testtömegindex, egy tizennyolc évesnél pedig a 35 BMI a kritikus határ. A kutatók összesen 307 gyermeket  vizsgáltak meg. A tanulmány kiemeli, hogy a 12 évesnél fiatalabb, súlyosan elhízott gyermekek 62 százalékánál legalább egy kardiovaszkuláris rizikófaktor mutatható ki.

A vizsgált gyermekek felének magas volt a vérnyomása. Akadtak olyanok, akiknek alacsony volt a jó koleszterin néven is emlegetett HDL szintje (magas sűrűségű lipoprotein), és magas volt a vércukorszintje, ami a majdani 2-es típusú diabétesz figyelmeztető jele. A holland tudósok rámutattak, hogy ezek a tünetek szívbetegséget eredményezhetnek fiatal felnőttkorban. Doireann Maddock, a Brit Szívalapítvány szakembere a tanulmánnyal kapcsolatban hangoztatta, hogy egészen fiatal kortól kell megismertetni a gyerekekkel a helyes táplálkozás és fizikai aktivitás fontosságát, mert ezzel megóvható a felnövekvő nemzedék a szívbetegségektől.  • Hírek
  • Személyi kölcsön