Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Helyi alkoholmérgezés-rekord Csehországban

2012.08.02. 17:18

Csütörtökön délelőtt a morvaországi Otrokovicében ellenőrizték a rendőrök azt a 43 éves nőt, akire a közeli vasútállomás közelében találtak rá. A nő lába felmondta a szolgálatot, ezért a járókelők kihívták a rendőrséget. A rendőrök az első véralkoholszint-mérés után azt hitték, hogy elromlott a műszerük, de a néhány perccel később megismételt teszt után a szonda 5,72 ezreléket mutatott, amit egy későbbi vérvizsgálat is megerősített. Ez női rekordnak számít az országban. A mentőorvos megállapította, hogy a nő alkoholmérgezést szenvedett, és azonnal kórházba utalta a nőt.

Az utóbbi évek statisztikái azt mutatják, hogy a Zlíni, illetve a szomszédos Olomouci régióban az alkoholfogyasztás a legmagasabbak közé tartozik Csehországban. Az Olomouci régióban tavaly 100 ezer lakosra 138, míg a Zlíniben 129 súlyos alkoholmérgezés jutott. Ezekben a régiókban tartják nyilván a legsúlyosabb csehországi alkoholmérgezéseket is. Tavaly áprilisban egy 31 éves vsetíni férfinál 7,78 ezreléknyi alkoholt mutatott ki az alkoholszonda. Az abszolút nemzeti rekordot egy Milan Curda nevezetű egyén tartja a közeli Semily városból, akinél 2005-ben 7,9 ezreléknyi alkoholt mértek.

Orvosszakértők szerint a túlélők csak a szerencsének köszönhetik életüket. Az emberek döntő része négyezreléknyi alkohollal a vérében már öntudatlan állapotba kerül, és egyszerűen elalszik. A prágai sajtó szerint a világrekordot egy lengyel férfi tartja, akinek vérében állítólag 12,3 ezreléknyi alkoholt találtak.