Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Mégis vannak az agynak kukásai

2012.08.16. 15:51
Kiderült, hogy létezik egy hálózata a korábban fel nem ismert ereknek, amelyek elszállítják az agyban a felesleges extracelluláris (sejten kívüli) folyadék és egyéb összetevőket, köztük a beta-amolidot, egy peptidet, amely az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél halmozódik fel. Az új felfedezés segíthet megérteni, hogyan működik a betegség.

Jeffrey Iliffet  és a New York-i University of Rochester Medical Centerben dolgozó kollégáit izgatta a tény, hogy nincsenek egyértelmű nyirokerek az agyban. Az nyirok eltávolítja a felesleges intersticiális folyadékot (ez az extracelluláris folyadék ereken kívüli, sejteket körülvevő része) a testszövetekből. “Furcsának tűnt, hogy egy ilyen fontos és aktív szerv nem rendelkezik specializált hulladékeltávolító-rendszerrel” – mondta el Lliff a New Scientistsnek.

Amikor a kutatók fluoreszkáló és radioaktív követőket fecskendeztek egy egér agy-gerincvelői folyadékához, a követők gyorsan szétterjedtek a rágcsáló agyában. Kétfotonos  mikroszkópia segítségével a csapat valós időben követhetette, hogyan terjed szét a folyadék az agyban, a vérereket körülvevő apró csöveken, amelyek ugyanolyanok, mint a nyirokrendszer más szervekben. A csövek hidrolikus elven működnek, így a rendszer felnyitáskor elromlik, ezért volt nehéz azonosítani élő organizmusokon kívül.

A további megfigyelések megmutatták, hogy az agy-gerincvelői folyadék áramlása felére esett, ha a kutatók kikapcsolták a másodlagos rendszert, amely a víz szállításában segít a központi idegrendszer körül valamint magában foglalja a csillag alakú, úgynevezett astroglia-sejteket.  Ezek az eredmények azt mutatják, hogy gliasejtek, amelyek támogatják és védik a idegsejteket, fontos szerepet játszanak az újonnan azonosított csatornahálózatban.

Iliff csapata glimpatikus-rendszernek (glymphatic system) nevezte el a hálózatot, a gliasejtek fontossága és a nyirokrendszerhez (lymphatic system) való hasonlósága miatt. A kutatók azt találták, hogy a glimpatikus-rendszer a nagy folyadékelvezető-ereken (drainage veins) keresztül pucolja ki az agyat. A felesleges anyag 55 százalékát tartalmazta a rágcsálóból eltávolított beta-amolidnak.

“A felesleges anyagok eltávolítása ugyanolyan fontos, a sejtnek mint a tápanyagokhoz való hozzájutás, ezért a glimpatikus-rendszer hibája valószínűleg nagyon sok betegségben szerepet játszik, így például az Alzheimernél, melyet a beta-amolid felhalmozódása fémjelez” – mondta Iliff.