Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Családtörténet árulkodhat a korai szívbajról

2012.08.24. 16:12

Több millió dán ember három évtizeden át tartó követéses vizsgálata megerősítette, hogy ha egy közeli rokonunk hatvanéves kora előtt halt meg szívbetegségben, akkor a mi korai szívhalálozási kockázatunk is jóval magasabb. A családtörténetben felbukkanó korai szívbetegségeket régóta kockázati tényezőként kezelik az orvosok a további generációknál várható szívproblémák miatt.

A statisztika alátámasztja az összefüggést

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban ismertetett tanulmány eredményei alátámasztják ezt a feltételezést. A kutatók úgy találták, hogy azoknál, akiknek valamelyik szülője vagy testvére fiatalon, hatvanéves kora előtt halt meg szívbetegségben, nagyjából megduplázódik a koronáriás szívbetegségek, illetve egyes szívritmuszavarok diagnózisának esélye az ötvenedik születésnapjuk előtt.

A koppenhágai Statens Serum Intézet kutatói Mattis Flyvholm Ranthe vezetésével csaknem 4 millió, 1949 után született dán ember egészségügyi adatait elemezték. Az 1978 és 2008 közötti időszakban közülük csaknem 130 ezer, ötven évnél fiatalabb embernél diagnosztizáltak valamilyen szív- vagy érrendszeri betegséget. Ennek esélye kétszer magasabb volt azoknál, akiknek legalább egy közeli rokona szívprobléma miatt 60 éves kora előtt halt meg. A kockázat, vagyis a diagnózis valószínűsége még akkor is 43 százalékkal nagyobb volt, ha egy távolabbi rokonuk, például nagyszülőjük vagy féltestvérük halt meg szívbetegség miatt, 60 évesnél fiatalabb korában.

A beteg rokonok nagyobb kockázatot jelentenek

Minél több közeli rokonuk halt meg korai szívbetegségben, annál nagyobb volt a vizsgálatba bevont, 50 év alatti emberek rizikófaktora. Ha valakinek két vagy több elsőfokú rokona halt meg 60 évesnél fiatalabb korban szívprobléma miatt, az azt jelentette, hogy az illető korai szívbetegségének valószínűsége ötszörösére nőtt.

Azt nem tisztázták a kutatók, hogy mennyit változtathat a kockázatemelkedés mértékén, ha valaki életmódot váltott, vagy vérnyomását és koleszterinszintjét csökkentő gyógyszereket kezdett szedni. Más vizsgálatokból ismert, hogy ezek a lépések segítenek csökkenteni az általános szívkockázatot.