Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elöregednek a fiatal dohányosok erei

2012.08.28. 12:48

A dohányzás a szív- és érbetegségek egyik legveszélyesebb kockázati tényezője; ezt igazolja az a svájci vizsgálat is, ami bebizonyította, hogy a dohányzás korán öregíti az érrendszert. Az Európai Szívgyógyászok Társaságának kongresszusán Julia Dratva és munkatársainak előadása a dohányzó fiatalok elöregedett érrendszeréről szólt, egy német tanulmány pedig azt igazolta, hogy a dohányzás tiltása egy német nagyvárosban jelentősen csökkentette a szívinfarktus előfordulását.

A svájci kutatók 9-20 éves fiatalok ereit tanulmányozták éveken keresztül. Valójában felnőtt svájciak tüdejét és szívét vizsgálták rendszeresen, de ebből a csoportból 356 svájci polgár gyermekeinek ereit is mérték ultrahangos műszerrel. Az ultrahang azért ideális technika, mert fájdalommentes, számtalanszor megismételhető és pontos eljárás. A résztvevőket tizenéves koruktól több százszor megvizsgálták, és megmérték a nyaki főverőér egyes rétegeinek vastagságát. Ez azért fontos adat, mert a kor előrehaladásával az agyi szövetekhez vért szállító artéria egyre vastagabb lesz, egyre merevebbé válik, és a falának belső felszínén meszes lemezek rakódnak le.

A szakemberek kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik hetente egy cigarettát is elszívtak, statisztikailag jelentős mértékben vastagabb, öregebbnek tűnő érrel éltek, mint azok, akik nem dohányoztak. A kutatócsoport vezetője szerint ez a felfedezés azért jelentős, mert fiatal korban a dohányzás abbahagyása esetén az ér vastagodása megáll, sőt visszafejlődhet.

Bréma jót tesz a tüdőnek

Az eredmény megerősítette azt a német megfigyelést, amelyet a brémai Johannes Smucker ismertetett. Brémában nyolcszázezer ember lakik, és a város vezetése már 2007-ben elrendelte a teljes dohányzási tilalmat az épületeken belül, a gyógyintézetekben pedig évtizedek óta gondosan vezették az infarktus esetek előfordulását. A dohányzás tiltása óta a szívrohamok gyakorisága 16 százalékkal csökkent. Az is fontos észrevétel, hogy a dohányzás megszűnése a nemdohányzó népességben még jelentősebben mérsékelte a dohányzás kedvezőtlen hatását. A szakértők az utóbbit azzal magyarázzák, hogy a passzív dohányzás csökkenése a dohányzók környezetében még jobban érvényesül, mint a dohányzók életvitelének változásában; ez elsősorban a gyerekeket érinti.