1700 kempingező fertőződhetett halálos vírussal

2012.08.29. 00:07

A világ egyik leghíresebb természetvédelmi területén, a kaliforniai Yosemite nemzeti parkban bukkant fel a potenciálisan halálos kimenetelű vérzéses lázat okozó hantavírus. A park 1700 kempingezőt figyelmeztetett arra, hogy érintkezésbe léphettek a vírussal a nyár folyamán a parkban bérelhető sátrakban. Eddig két halálos áldozata ismert a Yosemite kempingjeiből indult vírusnak, illetve még két megbetegedésről tudnak a helyi hatóságok, amelyeket szerencsésen túléltek a fertőzöttek.

A hanta láz okozóját csak néhány évtizede, a koreai háborúban fedezték fel. A vérzéses láz ellen specifikus gyógymód nincs, a szervezet saját erejéből győzi le, ha elég erős az immunrendszer, illetve oxigént szoktak kapni a betegek, hogy a légzési nehézségeiken könnyítsenek. A fertőzés átlagosan az esetek 30 százalékában halálos. A vírus hordozói és terjesztői rágcsálók, az emberre jellemzően állati vizelettel szennyezett vízzel vagy talajjal érintkezve terhed át. A legtöbb fertőzés tipikusan esős időszakokban, árvizek esetén fordul elő.

A park kempingjeinek sátrait és faházait a járványügyi hivatal specialistái vizsgálják át, és mindenkit arra kérnek, aki június közepe óta a parkban levő Curry Village kempingben járt, hogy vizsgáltassa ki magát. A hanta láz lappangási ideje általában hat hét.  • Hírek
  • Támogatások