Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nagyobb az alkoholizmus kockázata a vendéglátóipari dolgozóknál

2012.09.05. 17:06

Egy svéd kutatócsoport legfrissebb tanulmányában megállapította, hogy magasabb az alkoholizmus kockázata a vendéglátóiparban dolgozó embereknél. A rizikófaktor a fiatal nők körében a legmagasabb: a probléma ötből négy huszonéves női dolgozót érint.

A kutatók a felmérésben ezer, 18 és 59 év közötti embert kérdeztek meg. Az elemzésből kiderült, hogy a bárokban és éttermekben dolgozók 63 százaléka fogyaszt az egészségre veszélyes mennyiségű alkoholt. A legnagyobb kockázatot a 18-29 év közötti fiatal nők körében találták: ebben a csoportban 82 százalék volt a túl sok alkoholt fogyasztók aránya. Ugyanebben a korcsoportban a fiatal férfiak 72 százaléka volt érintett.

Korábbi amerikai és norvég tanulmányok is utaltak már ilyen eredményre, ezért a mostani adatok nem érték meglepetésként a svéd kutatókat. A jelenségnek szerintük két magyarázata lehet: vagy azokat az embereket vonzza inkább a vendéglátóipar, akik szívesen fogyasztanak alkoholt, vagy a stresszes munkakörnyezet és az alkohol elérhetőségének együttese vezet a túlzásba vitt szeszfogyasztáshoz.