Duplázhatja a testmozgás előnyeit a halolaj

2012.09.06. 16:41

Brit kutatók szerint azok, akik idősebb korukban hetente három alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyasztanak, könnyebben megőrizhetik az izomzatukat; a készítmény ugyanis megduplázza a testmozgás előnyös hatásait. A hatvanas éveik végén járó nők izomerejét a rendszeres halolajfogyasztás és a testmozgás 20 százalékkal javította az Aberdeeni Egyetem munkatársainak tanulmányában.

A vizsgálatba bevont nők közül a kontrollcsoport tagjai is edzettek hetente kétszer 30 percet, de ők nem szedtek halolajat; az ő izomerejük 11 százalékkal növekedett a tanulmány 12 hete alatt. A halolajat fogyasztóknak ráadásul nagyobb mértékben javult az egyensúlyérzéke, a járási sebessége és a fotelből való felállásukhoz szükséges idő is a másik csoport tagjaihoz képest.

A tapasztalt különbség a szakemberek szerint a halolajban található, gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavaknak köszönhető. A normális öregedési folyamat részeként az idősebb emberek izomtömege évente 0,5-2 százalékkal csökken. A harmincas éveink közepétől testünk izomépítő képessége hanyatlani kezd még rendszeres mozgás mellett is, ami azzal jár, hogy nehéz elkerülni az idősebb emberek izomvesztését. Az aberdeeni kutatók úgy vélik, hogy a halolaj visszafogja az idősebb korban jellemző enyhe gyulladásos folyamatokat, amelyek gátolják az izomtömeg növekedését.  • Hírek
  • Bankszámla