Tekla
5 °C
19 °C

Újszülöttkori fertőzés okozhat asztmát

2012.09.10. 11:36

Egy vírusfertőzés lerombolhatja az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát későbbi életükben. A felfedezésről beszámoló amerikai kutatók egérkísérletekben azt tapasztalták, hogy a légzőszervi óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncytial virus) megfosztotta az immunsejteket attól a képességüktől, hogy csillapítsák a légutak gyulladását. A kutatási eredmény hozzájárulhat az asztma megelőzésére szolgáló módszerek kidolgozásához.

Amikor az asztmás páciensek légútjait irritálja valami, akkor a légutak összeszűkülnek, begyulladnak és túl sok ragadós nyálkát termelnek, ami együttesen megnehezíti a légzést. Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy az ismételt RSV-fertőzések és az asztma megjelenése között kapcsolat áll fenn. Egy svéd tanulmány eredménye szerint az RSV-fertőzéssel kórházba került gyerekek 39 százalékánál alakult ki asztma 18 éves korukra, miközben az asztma előfordulási gyakorisága egyébként csak 9 százalék.

Válasz nélkül

Azt azonban eddig nem tudták a szakemberek, hogy a vírus miként képes elérni mindezt. A Pittsburgh-i Egyetem orvosi fakultásának munkatársai most úgy vélik, egérkísérleteikben megtalálták a választ. A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a vírus tönkretette az immunrendszer egy specifikus részének, a szabályozó T-sejteknek a képességét, hogy enyhítsék a gyulladást, és elnyomják a túl aktív immunválaszt.

A gyulladás fontos része a test fertőzéssel való megküzdésének, az asztmás embereknél azonban olyan közönséges forrásból származó anyagok is túlzott gyulladásos immunválaszt váltanak ki, mint a házipor, a háziállatok szőre vagy a gombák.

Mint a tanulmány szerzői, Anuradha Ray és Prabir Ray elmondták, az RSV-fertőzés a szabályozó T-sejtek elnyomó funkciójának teljes elvesztéséhez vezetett, amit az követett, hogy az egereknél asztmaszerű tünetek fejlődtek ki. A kutatók úgy vélik, a születés után, a korai életszakaszban lehet egy olyan periódus, amikor ezek a sejtek esendőbbek, könnyebben károsodik funkciójuk.