Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Feltárták a csokoládé iránti vágy hátterét

2012.09.21. 19:01

A csokoládé iránti vágy ellenállhatatlanságára találtak magyarázatot patkánykísérletekben amerikai kutatók, akik eredményükről a Current Biology című szakfolyóiratban számoltak be.

Egy olyan agyterület késztetheti az egyszerre édes és zsíros falatok túlevésére az embereket, amelyről azt korábban nem feltételezték. „Ez azt jelenti, hogy az agynak a korábban véltnél jóval kiterjedtebb rendszere van arra, hogy az egyént a jutalomfalatok túlfogyasztására késztesse. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlfogyasztás ilyen probléma napjainkban” – mutatott rá Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa.

A kutatók a kísérleti patkányok agyának egy adott területére, az úgynevezett neostriátumba közvetlenül juttattak be olyan szert, amely megemeli az enkefalin hormon (egy természetes opioid vegyület) termelését. Ennek hatására az állatok kétszer több csokoládét ettek meg a korábbi, normál fogyasztásukhoz képest.

Ráadásul az enkefalin agyi termelődése akkor is megemelkedett, amikor az állatok szokásos falatkáit csokoládéval vonták be. Ez nem azt jelenti, hogy az enkefalin hormon hatására a patkányok jobban megkedvelik a csokoládét, hanem azt, hogy ez az agyi ingerületátvivő peptid növelte sóvárgásukat a csokoládé után.

DiFeliceantonio szerint az eredményeik a neostriátum meglepően új szerepét igazolták, mert korábban ezt az agyterületet elsősorban a mozgáshoz kötötték. „Valószínűnek látszik, hogy az enkefalinnal kapcsolatos, patkányoknál tett megállapításaink azt jelentik, hogy ez a neurotranszmitter irányíthatja a túlfogyasztás és a függőség egyes formáit az embernél” – idézte a kutatót a ScienceDaily.