A fejletlen országokat sújtja az epilepszia

2012.09.28. 12:32
Kétszer gyakoribb az epilepszia az alacsony és a közepes jövedelmű országokban, mint a fejlettekben - derül ki a The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett nemzetközi tanulmányból.

A gyakoribb előfordulás hátterében olyan kockázati tényezők állnak, mint a fejsérülések vagy egyes fertőzések, ráadásul ezekben az országokban az epilepsziás páciensek több mint 60 százaléka nem kap megfelelő kezelést. A nemzetközileg elismert, tekintélyes orvosi folyóirat szerkesztőségi cikkében sürgeti, hogy az epilepsziát tekintsék globális egészségügyi prioritásnak.

Az epilepszia olyan állapot, amelynél az agy normális elektromos aktivitásában zavarok keletkeznek, ami visszatérő rohamokat, görcsöket okoz vagy megváltozott tudatállapotú rövid epizódokat. Az epilepsziának mintegy negyven különböző típusa van, kialakulhat baleset vagy agysérülés után, de nem mentális betegség.

A tanulmány szerint az összes epilepsziás eset 85 százaléka a világ alacsony és közepes jövedelmű országait terheli. Charles Newton kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem professzora a dolgozatban rámutat, hogy a fejlődő országokban az epilepszia miatti halálozási arány jóval magasabb, mint a világ fejlett országaiban, amit vélhetően az érintett emberek hibás kezelése okoz.

Nincsenek megfelelő berendezések a diagnózisra, a kezelésre, az epilepszia folyamatos követése pedig szinte nem létezik a szegény országokban - idézte Newtont a BBC hírszolgálata. Bár a gyógyszerek rendelkezésre állnak ezekben az országokban is, problémát okoz elosztásuk, különösen a városoktól távoli területekre nehéz eljuttatni őket. A szakemberek szerint olcsó módszerekkel, akár a tradicionális, helyi gyógyítók bevonásával növelni lehetne az epilepsziával kapcsolatos tudatosságot a családokon belül és csökkenteni az érintettek stigmatizáltságát.  • Tippek
  • Árfolyam