Köszvényre is jó a cseresznye

2012.10.01. 15:38

Egy amerikai kutatócsoport az Arthritis & Rheumatism című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban megállapította, hogy a cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát. A kutatók által végzett vizsgálatban 37 százalékkal csökkent a köszvényes rohamok kockázata azoknál, akik cseresznyét ettek. A jótékony hatást a szakemberek a piros gyümölcs húsában lévő antioxidáns, gyulladásgátló anyagoknak, főként az antocianinoknak tulajdonítják.

A köszvény az artritisz, az ízületi gyulladás gyakori formája, amely hirtelen fellépő, komoly fájdalommal járó rohamokban támad; ilyenkor az ízületek, különösen a láb ízületei bedagadnak. A rohamot a véráramban lévő húgysav magas koncentrációja okozza, amely mellett már kristályként kezd kiválni a vegyület urátok formájában az ízületekben és azok körül, valamint a bőr alatt. A köszvény átlagosan az emberek egy százalékát érinti, a férfiakat kétszer-háromszor gyakrabban, mint a nőket.

A mostani tanulmányba a Bostoni Egyetem kutatói 633 köszvénnyel élő, többségükben férfi pácienst vontak be, akiknek életkora átlagosan 54 év volt, és egy éven át követték nyomon egészségüket. A páciensek naplót vezettek tüneteikről, gyógyszerszedésükről és étrendjükről is. A teljes vizsgálati periódus alatt összesen 1247 köszvényrohamot jegyeztek fel a résztvevők. Az önkéntesek 42 százaléka evett cseresznyét vagy cseresznyekivonatot, 58 százaléka nem.

Az elemzések azt mutatták, hogy a cseresznyét valamilyen formában elfogyasztók csoportjában 37 százalékkal ritkábban fordultak elő köszvényes rohamok, mint a másik csoportban. Az előnyös hatáshoz két nap alatt mintegy 30 szem cseresznye elfogyasztása elegendő volt, a további cseresznyeevésnek nem találták hasznát a köszvény szempontjából. Még jobb eredményt értek el a gyümölcs és a gyógyszerek együttes alkalmazásával. Amikor a cseresznyét vagy kivonatát a szokásos köszvénygyógyszer, az allopurinol mellett ették a páciensek, akkor 75 százalékkal kisebb volt a rohamok kockázata ahhoz képest, ha egyiket sem tették. A BBC-nek nyilatkozó Yuqing Zhang, a kutatócsoport vezetője szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a cseresznye vagy a cseresznyekivonat fogyasztása csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát.  • Tippek
  • Lakáshitel