Biztonságosabbá tenné a gyógyszereket az EU

2012.10.04. 17:13

Az egészségügyért felelős szakminiszterek uniós tanácsa elfogadta azt az irányelvet, amelynek értelmében a gyógyszerforgalmazók kötelesek lesznek például megindokolni, miért vonnak vissza egy terméket a piacról. Az elfogadott jogszabály értelmében a tagállamok egészségügyi hatóságai automatikusan értesülnek majd arról, ha kételyek merülnek fel egy olyan gyógyszer megbízhatóságával kapcsolatban, amelyet egynél több tagállamban forgalmaznak.

Az irányelv kidolgozását a 2011-ben, Franciaországban kirobbant gyógyszerbotrány miatt látta szükségesnek az Európai Unió. Tavaly hatalmas felháborodást keltett, hogy a Mediator nevű gyógyszer szedése legalább ötszáz, de egyes becslések szerint 2000 ember halálához vezetett, miközben szakértők már 1998-ban figyelmeztettek a tabletta veszélyeire. A készítmény előállítója, a Servier gazdasági okokra hivatkozva az olasz és a spanyol piacról 2003-ban kivonta terméket.

A most elfogadott irányelv értelmében az Európai Gyógyszerügynökségen keresztül az összes tagállam illetékes hatósága azonnal értesülhet arról, ha egy gyógyszergyártó valamelyik termékét kivonja a piacról, vagy ha az Európai Bizottság vagy valamelyik uniós tagállam hatósága valamilyen gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét visszavonja. Az elfogadott irányelv a kihirdetése után húsz nappal lép hatályba, előírásait pedig 12 hónap alatt folyamatosan kell végrehajtani, azzal a kikötéssel, hogy a legfontosabb rendelkezéseket fél éven belül, tehát legkésőbb jövő nyárig gyakorlatba kell ültetni.  • Tippek
  • Bankszámla