Csongor
0 °C
9 °C

Háziállatokban is terjed az influenza

2012.10.08. 16:42

Vérminták vizsgálata alapján úgy becsülik, hogy az ohiói macskák 30 százalékát fertőzte meg a szezonális influenza vírusa, míg 20 százalékuknál a 2009-es világjárvány H1N1-törzsét mutatták ki. Ebből az következik, hogy a háziállatok a korábban véltnél sokkal gyakrabban kapják el a kórt.

Az 1970-es évek óta tudják a szakemberek, hogy a macskák is lehetnek influenzásak, a 2000-es évek óta pedig azt is, hogy a kutyákat sem kíméli a vírus, de eddig viszonylag kis számban jelentettek be ilyen eseteket - mondta Christiane Loehr, az Oregoni Állami Egyetem állatorvosi karának kutatója. A vérminták alapján végzett elemzés nem alkalmas arra, hogy az állatok konkrét megbetegedését nyomon kövesse, ezzel a teszttel csak azt lehet kimutatni, hogy a házikedvenc valamikor megfertőződött az adott influenzavírussal. A tudósoknak eddig 18 esetben sikerült igazolniuk, hogy az influenzavírus az emberről került át macskára vagy kutyára.

Az egyik első eset 2009-ben történt, amikor egy 8 éves macska a tünetek súlyossága miatt kórházba került, miután gazdájától elkapta a H1N1-influenzát. Egy másik esetben egy lázzal és légzési nehézségekkel állatorvoshoz vitt 10 éves macskánál igazolták a H1N1-vírus jelenlétét, az állat pár nap múlva el is pusztult. Ebben az esetben a házban lakó egyik gyerek volt a fertőzés valószínűsíthető forrása.

„Hogy a fertőzött háziállatokról átjuthat-e az influenzavírus az emberre, az egyelőre nem ismert” – mondta Loehr. Az amerikai szakemberek egy országos vizsgálatot is terveznek, amelyben szélesebb körű vérmintagyűjtéssel arra keresik a választ, hogy milyen arányban fertőződtek influenzával a házimacskák.