A gyerekek szerint hatásosak a figyelemzavarra használt stimulánsok

2012.10.15. 11:45
A figyelemzavarral és hiperaktivitással élő gyerekek úgy érzik, hogy a Ritalinhoz hasonló stimulálószerek, amelyeket állapotuk kezelésére kapnak, segítenek nekik kontrollálni viselkedésüket, és nem teszik őket robottá, ahogy a szkeptikusok feltételezik.

Brit kutatók egy felmérés során most először kérdezték a koncentrációs zavarról és annak kezeléséről az érintett gyerekeket. A kezelés hatékonyságával kapcsolatban sokan úgy vélték, a gyógyszer segített nekik abban, hogy képesek legyenek bánni impulzivitásukkal, és jobb döntéseket tudjanak hozni.

A brit orvosi jótékonysági szervezet, a Wellcome Trust által támogatott kutatásba 151 ADHD-vel (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral) diagnosztizált gyereket és családjukat vonták be Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A kérdésekben kiemelt helyet kaptak a Ritalinhoz hasonló stimulánsok használatához fűződő tapasztalatok. Az eredmények vélhetően tovább gerjesztik a vitát az Egyesült Államokban és Európában arról, hogy kell-e stimulánsokat adni az ADHD-vel diagnosztizált gyerekeknek.

Az Egyesült Államokban az ADHD az egyik leggyakrabban diagnosztizált gyerekkori zavar, az 5 és 17 év közötti gyerekek 9 százalékánál állapítják meg az orvosok. Nagy-Britanniában a szakértők becslése szerint valahol 5 és 10 százalék között lehet az ADHD-vel élő gyerekek és kamaszok aránya. A zavar tünetei között van a figyelem összpontosításának és fenntartásának nehézsége, a túlzott mozgékonyság, valamint az, hogy ezek a gyerekek nehezen kontrollálják késztetéseiket a romboló és agresszív viselkedésre.

Nem a gyógyszer, a feltételezés árt

„Az ADHD igen érzékeny téma, amely szenvedélyes vitákat vált ki” – jegyezte meg Ilina Singh kutatásvezető, aki bioorvosi etikával foglalkozik a King's College London munkatársaként. Singh szerint mindenkinek van véleménye az állapotról, de annak okairól és a kezelés módszeréről a gyerekeket soha nem kérdezték meg. Ezért döntöttek úgy, hogy tanulmányukban az érintett gyerekek véleményét kérik ki a kezelésről és annak hatásáról.

A metilfenidát hatóanyagú Ritalin és más márkanevű szerek alkalmazása az utóbbi években elterjedt a fejlett országokban az ADHD-val diagnosztizált gyerekek kezelésére. Singh a tanulmány eredményét ismertető londoni sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy nem találták megalapozottnak a szerrel kapcsolatos félelmeket, a gyerekek nem váltak tőle sem gépies viselkedésűvé, sem drogfüggővé. Singh szerint úgy tűnik, az ADHD-szerekkel kapcsolatos feltételezések többet ártanak a gyerekeknek, mint a gyógyszerek.  • Hírek
  • Bankszámla