16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Az idegsejtek a transzplantációt is túlélik

2012.10.16. 14:37

Meglepő eredményt hozott egy amerikai kutatócsoport kísérlete. A szakértők embriókból származó idegsejteket ültettek be újszülött egerek agyába, és a neuronok nagyobb mennyiségben is túlélték a beavatkozást. Ez reményt adhat arra, hogy idegsejtek átültetésével kezelhető lesz a jövőben az Alzheimer-kór, az epilepszia, a Parkinson-kór és a Huntington-kór.

A Nature magazinban ismertetett kísérletben a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézményének (UCSF) kutatói az idegsejtek egy bizonyos típusával dolgoztak, az úgynevezett GABAerg interneuronokkal, amelyek több idegrendszeri zavar kialakulásában játszanak szerepet. Kiderült, hogy ezeket a sejteket jelentős számban hozzá lehet adni az agyhoz, ráadásul úgy élik túl az átültetést, hogy közben nem befolyásolják az eredetileg ott lévő idegsejteket. Ez azért mondható meglepőnek, mert az eddig érvényesnek tekintett elmélet azt tartja, hogy ezekre a sejtekre vonatkozóan az agy kapacitása korlátozott, és versengeniük kell a rendelkezésre álló helyekért. Azok, amelyek nem találnak maguknak megfelelő helyet, rövid időn belül elpusztulnak.

A kutatók arra számítottak, hogy hiába emelik az átültetett idegsejtek számát, azok csak meghatározott mennyiségben élik túl a transzplantációt. Ezzel szemben azt tapasztalták, hogy az átültetett neuronok számát jelentősen megemelve is nagyjából változatlan maradt a beavatkozást túlélő sejtek aránya, ez pedig lehetővé teheti, hogy az eljárást terápiás célokra is használhatják.  • Hírek
  • Bankszámla