Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendkívül káros a kocsiban dohányozni

2012.10.16. 17:03

Egy kedden közzétett tanulmány szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott finomrészecske-szennyeződés határértékének háromszorosa mérhető az olyan autó levegőjében, ahol dohányoznak. A WHO 24 órás időtartamra 25 mikrogramm/köbméterben állapította meg a finomrészecske-koncertráció átlagos határértékét a belső terek levegőjére vonatkozóan. Sean Semple, az aberdeeni egyetem kutatója szerint a finomrészecske-szennyeződés megháromszorozódása a kocsiban utazó valamennyi gyermek egészségét károsíthatja.

Egy felmérés során a brit kutatók 17 személy, köztük 14 dohányos autójának levegőminőségét vizsgálta a hátsó ülésre szerelt elektronikus eszközzel. A felmérés a British Medical Journalhoz tartozó Tobacco Control című folyóiratban tették közzé. A 83 megfigyelt, átlagosan 27 perces utazás során a dohányzó autóknál a levegő finomrészecske-tartalma átlagosan 85 mikrogramm/köbméter volt, azaz tízszerese annak, mint amennyi a nemdohányzó kocsikban; ezekben átlagosan 7,4 mikrogramm volt köbméterenként a finomrészecskék aránya.

Az elszívott cigaretták mennyiségével közvetlen összefüggésben a legmagasabb finomrészecske-arány átlagosan 385 mikrogramm volt köbméterenként, de három utazás során mértek 880 mikrogramm/köbméteres rekordértéket is. A határértéket a finomrészecske-arány egyébként három nemdohányzó utazásnál is kis mértékben meghaladta.

Gyerekekre különösen veszélyes

Semple elmondta, hogy a levegő finomrészecske-koncentrációjának emelkedése különböző szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket, valamint tüdőrákot okozhat. A passzív dohányzás gyermekeknél különböző egészségi problémákat idézhet elő, ezek közé tartozik a hirtelen halál, az asztma, más légzőszervi megbetegedések és fülpanaszok. A gyermekeknél magasabb a kockázat, mert gyorsabban lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerünk, és nem tudnak eltávolodni a dohányzás forrásától, akár otthon, akár kocsiban vannak.

A tanulmány szerzői támogatásukról biztosítják a húszezer orvost tömörítő, és a brit kormány tanácsadójaként is működő Királyi Orvosi Kollégium által javasolt dohányzási tilalmat a gépkocsikban. Több országban, így Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Cipruson és a Dél-Afrikai Köztársaságban már törvény tiltja a dohányzást abban gépkocsiban, amelyben gyermek is utazik.