Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Rendkívül káros a kocsiban dohányozni

2012.10.16. 17:03

Egy kedden közzétett tanulmány szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott finomrészecske-szennyeződés határértékének háromszorosa mérhető az olyan autó levegőjében, ahol dohányoznak. A WHO 24 órás időtartamra 25 mikrogramm/köbméterben állapította meg a finomrészecske-koncertráció átlagos határértékét a belső terek levegőjére vonatkozóan. Sean Semple, az aberdeeni egyetem kutatója szerint a finomrészecske-szennyeződés megháromszorozódása a kocsiban utazó valamennyi gyermek egészségét károsíthatja.

Egy felmérés során a brit kutatók 17 személy, köztük 14 dohányos autójának levegőminőségét vizsgálta a hátsó ülésre szerelt elektronikus eszközzel. A felmérés a British Medical Journalhoz tartozó Tobacco Control című folyóiratban tették közzé. A 83 megfigyelt, átlagosan 27 perces utazás során a dohányzó autóknál a levegő finomrészecske-tartalma átlagosan 85 mikrogramm/köbméter volt, azaz tízszerese annak, mint amennyi a nemdohányzó kocsikban; ezekben átlagosan 7,4 mikrogramm volt köbméterenként a finomrészecskék aránya.

Az elszívott cigaretták mennyiségével közvetlen összefüggésben a legmagasabb finomrészecske-arány átlagosan 385 mikrogramm volt köbméterenként, de három utazás során mértek 880 mikrogramm/köbméteres rekordértéket is. A határértéket a finomrészecske-arány egyébként három nemdohányzó utazásnál is kis mértékben meghaladta.

Gyerekekre különösen veszélyes

Semple elmondta, hogy a levegő finomrészecske-koncentrációjának emelkedése különböző szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket, valamint tüdőrákot okozhat. A passzív dohányzás gyermekeknél különböző egészségi problémákat idézhet elő, ezek közé tartozik a hirtelen halál, az asztma, más légzőszervi megbetegedések és fülpanaszok. A gyermekeknél magasabb a kockázat, mert gyorsabban lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerünk, és nem tudnak eltávolodni a dohányzás forrásától, akár otthon, akár kocsiban vannak.

A tanulmány szerzői támogatásukról biztosítják a húszezer orvost tömörítő, és a brit kormány tanácsadójaként is működő Királyi Orvosi Kollégium által javasolt dohányzási tilalmat a gépkocsikban. Több országban, így Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Cipruson és a Dél-Afrikai Köztársaságban már törvény tiltja a dohányzást abban gépkocsiban, amelyben gyermek is utazik.