Rafael
19 °C
33 °C

Elektromos alsónemű véd a felfekvésektől

2012.10.18. 19:28

A hosszan fekvő betegeket védheti a felfekvéses sebektől az az elektromos alsónemű amely a test alsó felének bőrét ingerli enyhe áramütésekkel, ezzel serkentve a vérkeringést.

A felfekvés jórészt krónikus fekvőbetegek körében kialakuló állapot, amelynek oka, hogy a páciens hosszan fekszik mozdulatlanul, változatlan testhelyzetben, ezért a nyomáspontok nem jutnak megfelelő vérellátáshoz, így fekélyek alakulnak ki a bőrön. Az idősek különösen veszélyben vannak, mivel a kor előrehaladtával a vérkeringés hatásfoka amúgy is gyengébb. Kanadában évente félmillió beteg szenved felfekvésektől, kezelésük az ország egészségügyi kasszájának 700 milliárd forintnyi pénzébe kerül - írják tanulmányukban a Calragy Egyetem kutatói.

A kanadai kutatók két elektromos betétet helyeztek el a ruhadarabban, amelyek a páciensek ülepét fedték el. Egy hónapon át 37, gerincsérülés miatt mozgásképtelen beteget napi 12 órán keresztül stimuláltak minden 10 percben 10 másodpercen át. Tapasztalataik szerint - amelyeket a Neuroscience 2012 konferencián ismertettek - a kezelés ideje alatt egyik betegnél sem alakult ki felfekvés. A kutatók mindazonáltal hangsúlyozták, hogy jóval szélesebb körű tesztelésekre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire képes megelőzni a felfekvések miatti sebesedést.