Olcsó, magyar műszer a malária ellen

2012.11.01. 14:41

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének és az MTA Kondenzált anyagok fizikája kutatócsoportjának fiatal fizikusai új módszert dolgoztak ki a maláriafertőzés optikai úton történő diagnózisára. Közelmúltban megjelent eredményeik a nemzetközi tudományos sajtóban komoly visszhangot kaptak, foglalkozott a témával például a Physics World szaklap. A kutatás motorjai Butykai Ádám és Orbán Ágnes doktorandusz hallgatók. A több hazai kutatóintézettel együttműködésben folyó kutatási projektet Kézsmárki István irányítja.

Kutatásaik a fertőzés melléktermékeként szervezetben felhalmozódó mikrokristályos anyag, a maláriapigment fontos fizikai-kémiai tulajdonságait tárták fel. Ez előrelépést jelenthet a malária diagnózisában és a fertőzés hatékonyabb kezelésében is. A kutatók szerint az egyedi mágneses, optikai és szerkezeti tulajdonságai a maláriapigmentet egyértelműen megkülönböztetik az emberi szervezet más alkotóitól, vagyis ezen anyag a diagnosztika ideális célpontja.

Már elkészült a diagnosztikai eszköz első prototípusa, melynek alapötlete, hogy a vérben található maláriapigment kristályok mágneses térrel forgathatók és optikai anizotrópiájuk (fénytörésük irányonként változik) révén pörgő polarizátorként viselkednek, azaz mindig máshogy szórják a fényt. A jelenlegi, olcsó elemekből álló prototípus kiemelkedő érzékenységgel rendelkezik a malária diagnosztikában használatos alternatív módszerekkel szemben.  • Tippek
  • Bankszámla