Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsó, magyar műszer a malária ellen

2012.11.01. 14:41

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének és az MTA Kondenzált anyagok fizikája kutatócsoportjának fiatal fizikusai új módszert dolgoztak ki a maláriafertőzés optikai úton történő diagnózisára. Közelmúltban megjelent eredményeik a nemzetközi tudományos sajtóban komoly visszhangot kaptak, foglalkozott a témával például a Physics World szaklap. A kutatás motorjai Butykai Ádám és Orbán Ágnes doktorandusz hallgatók. A több hazai kutatóintézettel együttműködésben folyó kutatási projektet Kézsmárki István irányítja.

Kutatásaik a fertőzés melléktermékeként szervezetben felhalmozódó mikrokristályos anyag, a maláriapigment fontos fizikai-kémiai tulajdonságait tárták fel. Ez előrelépést jelenthet a malária diagnózisában és a fertőzés hatékonyabb kezelésében is. A kutatók szerint az egyedi mágneses, optikai és szerkezeti tulajdonságai a maláriapigmentet egyértelműen megkülönböztetik az emberi szervezet más alkotóitól, vagyis ezen anyag a diagnosztika ideális célpontja.

Már elkészült a diagnosztikai eszköz első prototípusa, melynek alapötlete, hogy a vérben található maláriapigment kristályok mágneses térrel forgathatók és optikai anizotrópiájuk (fénytörésük irányonként változik) révén pörgő polarizátorként viselkednek, azaz mindig máshogy szórják a fényt. A jelenlegi, olcsó elemekből álló prototípus kiemelkedő érzékenységgel rendelkezik a malária diagnosztikában használatos alternatív módszerekkel szemben.