Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Sajátos jelei lehetnek a szívbetegségnek

2012.11.08. 10:26

Az öregedés egyes látható jelei, mint a hajvonal visszahúzódása, a fejtetőn való kopaszodás, a szem körüli zsírlerakódás vagy a fülcimpa gyűrődései megjósolhatják a szívbetegségeket - állapították meg 35 éves követéses tanulmányukban dán kutatók. A nagy méretű, hosszú távú tanulmány eredménye szerint azoknál az embereknél, akiknél három-négy ilyen öregedési jel megfigyelhető volt, 57 százalékkal nagyobb kockázattal jelentkezett szívroham, és 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk más szívbetegség.

A kutatók az Amerikai Szív Társaság éves tudományos ülésén számoltak be a tapasztalataikról. Elmondásuk szerint az alsó és felső szemhéjon megjelenő zsírlerakódás volt a legerősebb egyéni előrejelzője mind a szívrohamnak, mind a szívbetegségeknek. A tanulmány eredménye szerint akinél ez az elváltozás jelentkezett, annál 35 százalékkal nagyobb volt a szívroham kockázata.

Anne Tybjaerg-Hansen, a Koppenhágai Szív Tanulmány kutatásvezetője elmondta, hogy az öregedési jelek a fiziológiai vagy biológiai korra utalnak, és függetlenek a kronológiai életkortól Tybjaerg-Hansen, aki a Koppenhágai Egyetemen klinikai biokémikus professzorként dolgozik, arról is beszámolt, hogy a szívbetegségeket előrejelző öregedési jelek közül kizárták az ősz hajat és az arc ráncait, mert ezek inkább a kronológiai életkorra, és nem egészségügyi problémákra utalnak.

A tanulmány 1976-ban indult, mintegy 11 ezer 40 év feletti embert követtek nyomon benne. A résztvevők közül 2011 májusáig 3401-nél alakult ki szívbetegség és 1708-an kaptak szívrohamot. Az öregedési jelek a hagyományosan kockázati tényezőnek tekintett magas koleszterinszinttől, magas vérnyomástól és dohányzástól függetlenül jelezték a megemelkedett szívkockázatot. Az öregedési jelek által jósolt kockázatemelkedés a nőknél és férfiaknál egyaránt megjelent, és az életkortól is független volt.