A férfiakra veszélyesebb a rák

2012.12.07. 15:17

Amerikai kutatók egy most megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a férfiaknál nemcsak gyakrabban diagnosztizálnak rákbetegséget, de náluk nagyobb a valószínűsége a tumor miatti halálozásnak is, mint a nőknél. A Journal of Urology szaklapban ismertetett elemzésből kizárták a nemtől függő ráktípusokat, mint a prosztatarák vagy a petefészekrák, és csak a nem nemspecifikus tumorfajtákat vonták be az analízisbe.

A New York-i Cornell Orvosegyetem munkatársai a 2003 és 2012 közötti egy évtizedre vonatkozó adatokat gyűjtötték össze az amerikai országos adatbázisokból. A kutatók úgy találták, hogy az elmúlt évtizedben 10 százalékkal csökkent a halállal végződő rákos esetek aránya, ám folyamatosan, minden évben magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél.

Minden vizsgált ráktípust figyelembe véve a férfiak átlagosan 6 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg tumor miatt, mint a nők. A kutatók szerint 2012-ben az Egyesült Államokban összesen 575 130 férfit és 457 240 nőt diagnosztizáltak, illetve fognak diagnosztizálni nem nemspecifikus rákkal. Ugyanebben az évben 243 620 férfi halála várható rákbetegség miatt, ami 1:2,36 arányt jelent az új diagnózisokra vonatkoztatva. A nők körében 182 670 rákbeteg halála valószínűsíthető, ami 1:2,5 arányt jelent az új diagnózisokhoz viszonyítva.

Az elemzés szerint a tíz leggyakoribb típusú rák közül hétnél a férfiak nagyobb valószínűséggel haltak bele a betegségbe, mint a nők. Bár a tanulmány szerzői nem találták meg a különbség okait, lehetségesnek tartják, hogy olyan életmódbeli tényezők idézhetik elő őket, mint a férfiak nagyobb arányú dohányzása vagy alkoholfogyasztása. A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a ritkább orvosi felülvizsgálatok állhatnak a férfiak gyakoribb megbetegedéseinek hátterében.  • Hírek
  • Bankszámla