Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feltérképezik a brit betegek génjeit

2012.12.11. 16:48

Akár 100 ezer rákbeteg vagy ritka betegségben szenvedő brit ember teljes genetikai kódját is feltérképezhetik a következő három-öt évben abban a nagyszabású programban, amelyet a brit kormány a gyógyszerfejlesztések felgyorsítása és a terápiák javítása érdekében indít.

Nagy-Britannia lesz az első ország, amely egy ilyen jellegű genetikai adatbázist a mindennapi egészségügyi szolgáltatások közé emel. A pácienseket kezelő orvosok az információk birtokában megalapozottabban dönthetnek majd a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszerekről és kezelési módokról.

A program már egy generáción belül jelentősen csökkentheti a rák miatti korai halálozást - olvasható a brit miniszterelnöki hivatal közleményében. David Cameron kormánya 100 millió fontot (35 milliárd forint) különít el a következő 3-5 évben a programra, amelyben a páciensek számára önkéntes a részvétel, a keletkező adatokat pedig anonim módon tárolják.

Ennek ellenére vannak, akik aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy miként fogják kezelni a keletkező kényes adatokat, és hogyan szabályozzák azoknak harmadik féllel, köztük gyógyszercégekkel való megosztását. A Genewatch elnevezésű civil szervezet szerint bárki, aki hozzáfér a genetikai adatbázishoz, felhasználhatná a genetikai kódokat az egyes emberek és rokonaik azonosítására és nyomon követésére.