Feltérképezik a brit betegek génjeit

2012.12.11. 16:48

Akár 100 ezer rákbeteg vagy ritka betegségben szenvedő brit ember teljes genetikai kódját is feltérképezhetik a következő három-öt évben abban a nagyszabású programban, amelyet a brit kormány a gyógyszerfejlesztések felgyorsítása és a terápiák javítása érdekében indít.

Nagy-Britannia lesz az első ország, amely egy ilyen jellegű genetikai adatbázist a mindennapi egészségügyi szolgáltatások közé emel. A pácienseket kezelő orvosok az információk birtokában megalapozottabban dönthetnek majd a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszerekről és kezelési módokról.

A program már egy generáción belül jelentősen csökkentheti a rák miatti korai halálozást - olvasható a brit miniszterelnöki hivatal közleményében. David Cameron kormánya 100 millió fontot (35 milliárd forint) különít el a következő 3-5 évben a programra, amelyben a páciensek számára önkéntes a részvétel, a keletkező adatokat pedig anonim módon tárolják.

Ennek ellenére vannak, akik aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy miként fogják kezelni a keletkező kényes adatokat, és hogyan szabályozzák azoknak harmadik féllel, köztük gyógyszercégekkel való megosztását. A Genewatch elnevezésű civil szervezet szerint bárki, aki hozzáfér a genetikai adatbázishoz, felhasználhatná a genetikai kódokat az egyes emberek és rokonaik azonosítására és nyomon követésére.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla