Emma
-2 °C
6 °C

Nehezen gyógyulnak a fukusimai sebek

2012.12.11. 10:04

A Japánt ért tavaly márciusi hármas katasztrófát követően Fukusimából Jamagata prefektúrába áttelepített emberek mintegy háromnegyede fizikai vagy mentális problémákra panaszkodik egy felmérés szerint – írta kedden a Jomirui Simbun japán napilap.

Jamagatában mintegy 11 ezer fukusimai kitelepített él, akiknek 39 százaléka kóros fáradtságra és letargiára, 32 százaléka ingerültségre, 22 százaléka pedig alvászavarokra panaszkodott. A Jamagata prefektúra kormányzata által készített felmérés szerint a 2011-es földrengést, cunamit és atomerőmű-balesetet követően Fukusimát elhagyni kényszerülők 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jelenleg rosszabbul él, mint kitelepítésekor.

Nagy részük azt mondta, aggódik a jövője miatt, és fogalma sincs arról, hogy meddig fog Jamagatában lakni. A megkérdezettek egyharmada a két prefektúra időjárása közti különbségek miatt is rosszul érzi magát, többek között a Fukusimában szokatlan havazástól is félnek.

A jamagatai kormányzat közlése szerint a kitelepítetteknek „még több lelki támogatásra van szükségük”. A japán kormány idén márciusi jelentése szerint egy évvel a katasztrófa után mintegy 325 ezer olyan, a természeti csapások által érintett területekről kitelepített ember volt Japánban, aki nem tért vagy nem térhetett vissza korábbi lakhelyére.