Valér
4 °C
8 °C

A gyümölcscukor túlevést okozhat

2013.01.02. 13:07

A fruktóz vagy gyümölcscukor fogyasztása túlevést eredményezhet – állítják kutatók az amerikaiak étrendjét uraló cukorféleségnek ezt a hatását vizsgáló első tanulmányban. Egy fruktózzal édesített üdítőital megivása után az agy nem érzékeli azt a jóllakottság érzést, amely glükóz (szőlőcukor) fogyasztása után jelentkezik, állapították meg a szakemberek a Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmányban.

Mint hangsúlyozták, ez azonban csupán kis méretű vizsgálat, amely nem bizonyítja, hogy a fruktóz vagy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup elhízást okozhat, csupán azt mutatja, hogy szerepet játszhat a probléma kialakulásában.

Ezt a cukorféleséget gyakran használják különböző feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz, fogyasztásuk mértéke pedig – akárcsak az elhízottságé – drasztikusan megnövekedett az 1970-es évek óta. Az amerikai gyerekek és tinédzserek egyharmada, míg a felnőttek több mint kétharmada küzd elhízottsággal vagy túlsúllyal.

Nem mindegyik cukor egyforma hatású – habár ugyanannyi kalóriát tartalmaznak –, mivel a szervezet különbözőképpen alakítja át őket. Az asztali cukor – vagyis a szukróz – fele-fele arányban glükózból és fruktózból áll. A kukoricaszirup 55 százalékban fruktózt és 45 százalékban glükózt tartalmaz. Egyes táplálkozási szakértők úgy tartják, hogy utóbbi édesítőszer kiemelt kockázatot jelenthet, ám más szakemberek, illetve a cukor- és édesipar képviselői szerint ez nem igaz.

A kutatók mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) figyelték meg a vizsgálatba bevont húsz, normális súlyú fiatal agyában a véráramlást az előtt és az után, hogy a résztvevők glükózt, illetve fruktózt tartalmazó italokat fogyasztottak. A vizsgálatot két részletben végezték, több hetes különbséggel.

Az eredmények szerint a glükóz fogyasztás „kikapcsolja, illetve elnyomja az agy étvágyért és jutalmazásért felelős területeinek aktivitását" – magyarázta a tanulmány egyik vezetője, Robert Sherwin, a Yale Egyetem endokrinológusa, aki szerint a fruktóz esetében ilyesfajta változás nem észlelhető. Mint hozzátette, ennek eredményeképpen az evés iránti vágy sem szűnik meg. 
A kutatók most azt vizsgálják, hogy az elhízott emberek is ugyanúgy reagálnak-e a fruktózra és a glükózra, mint a normális súlyú társaik.

A szakemberek nemcsak az otthoni főzés előnyeire hívják fel a figyelmet, hanem a fruktóz, illetve kukoricaszirup tartalmú, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a korlátozására is buzdítanak. Tanácsuk szerint érdemes elkerülni a cukorral édesített italokat, ami nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet ilyeneket fogyasztani, mindössze ügyelni kell a mennyiségre és a gyakoriságra.