Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Büntetés jár a műanyag palackos vízért egy amerikai városban

2013.01.03. 09:09

Betiltotta a műanyagpalackos vizek forgalmazását egy város az Egyesült Államokban. A Massachusetts államban található Concord vezetése egy három éve folyó kampány nyomásának köszönhetően hozta meg a szabályozást. A Tiltsák be a műanyag palackot (Ban the Bottle) nevű mozgalom szerint az USA-ban forgalomba hozott műanyag palackok legyártásához felhasznált, évi 17 millió hordónyi nyersolaj 1,3 millió autó egész éves fogyasztását fedezné.

Ezt tetézi, hogy a 2007-es adatok szerint az amerikai műanyag palackoknak mindössze 23 százalékát dolgozzák fel újra, 38 millió palack a szeméttelepeken végzi. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal adatai szerint az USA 2010-ben 31 millió tonnányi műanyag hulladékot termelt.

Concord város önkormányzata tehát 2013. január elsejétől tiltotta meg az szénsavmentes, ízesítetlen, egy liternél kisebb kivitelű vizek PET-palackos forgalmazását. A rendelet első megsértéséért csak figyelmeztetés jár, a második 25, a harmadik és minden azt követő pedig 50 dolláros pénzbüntetést jelent. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek az olyan esetek, amikor vészhelyzetben kell vizet osztani a lakosságnak.

A szabályozással kapcsolatban nem teljes az egyetértés, a hírek szerint a helyi forgalmazók egy része azt tervezi, hogy egyszerűen nagyobb kiszerelésben szállítja majd az üzletekbe a vizet, a rendelet ugyanis csak az egyliteres vagy annál kisebb űrméretű palackokra koncentrál. Egyes lakók szerint nincs sok értelme a tiltásnak, a szomszédos városok ugyanis elég közel vannak ahhoz, hogy egy rövid séta után a renitensek ott jussanak hozzá a palackos vízhez. A rendelet támogatói abban reménykednek, hogy hamarosan a környékbeli települések is követik a jó példát.