Donát
-3 °C
10 °C

Több mint hétszáz baktérium van az anyatejben

2013.01.07. 14:28

Több mint hétszáz különböző baktériumot tartalmaz az anyatej, lényegesen többet, mint azt eddig feltételezték. Spanyol kutatók vizsgálataik eredményét az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban mutatták be. A szakértők szerint az új ismeretek a bébiételek előállítóit segíthetik abban, hogy még jobb termékeket készítsenek.

A tudósok megvizsgálták a kolosztrumot, vagyis az előtejet, amelyet az anyák a szülés után közvetlenül termelnek és az anyatejet a szülést követő egy-hat hónapban. "Ha a kutatás során felfedezett anyatej-baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát" – írják a tanulmány szerzői. A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek.

María Carmen Collado, a spanyol agrokémiai és élelmiszertechnológiai intézet munkatársa és Alex Mira, a közegészségügyi intézet szakértője szerint a felfedezett baktériumtörzsek pontos összetétele és biológiai szerepük az újszülött szervezetben még kutatásra várnak. Nem sikerült még megállapítani, hogy a baktériumok megtelepednek-e a babák szájában.

A spanyol szakértők munkájuk során DNS-szekvenáláson alapuló technikával készítették el az anyatej baktériumtérképét. Eközben megállapították azt is, hogy a túlsúlyos anyák illetve a terhesség alatt nagy mértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok. A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak. Ugyanakkor a nem programozott császármetszéssel szülő nőknél a természetes úton szülő anyákéhoz hasonló az anyatej összetétele.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!